Strokovna skupina predlagala odpoved božičnih sejmov, vlada jo je preslišala

Koronavirus 29. Nov 202115:16 > 16:18 3 komentarji

Vlada je v petek zvečer na dopisni seji sprejela ukrepe v povezavi z delovanjem adventnih sejmov. Pri tem pa očitno ni upoštevala priporočil svetovalne skupine, da stojnic letos ne bi bilo zaradi trenutne epidemiološke slike. Kot je v oddaji N1 STUDIO povedala vodja svetovalne skupine Mateja Logar, so namreč predlagali, da božični sejmi letos ne bi potekali.

“Svetovalna skupina se je prejšnji teden na sestanku dogovorila za predlog, da božični sejmi letos ne potekajo zaradi epidemiološke slike v državi,” je v oddaji N1 STUDIO povedala vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar.

Pri tem namreč obstaja več nevarnosti, je dejala. Naenkrat je prisotno veliko število ljudi, na voljo sta tudi hrana in pijača. “Pri tem je nemogoče vzdrževati varnostno razdaljo. Vemo, da se začne pri eni pijači, če imamo dobro družbo, gremo do druge stojnice … Zelo hitro se pozabi na priporočila, kaj je treba upoštevati, da ni prenosa okužb.”

Tudi pogoj PCT je po mnenju strokovne skupine bistveno preslaba varovalka.

Na sestanku strokovne skupine bodo to še enkrat naslovili, a ostajajo pri mnenju, da božični sejmi pod temi pogoji niso varni.

“Treba bo uvesti dodatne omejitve. Predlagali bomo obvezno nošenje mask na območju sejmov, še bolj natančno pa bo treba omejiti ponudbo hrane in pijače,” je še dejala Logar.

Vlada je določila, da morajo biti adventni sejmi ograjeni z ločenim vhodom in izhodom.

Ob vhodu v lokal ali na prostor, kjer se izvaja gostinska dejavnost strežbe jedi in pijač, mora biti na vidnem mestu objavljeno dovoljeno največje število hkrati prisotnih oseb v lokalu ali na prostoru.

Pod temi pogoji je dovoljeno izvajanje gostinske dejavnosti strežbe jedi ali pijač na sejemskih prireditvah na odprtih površinah in na zunanjih premičnih stojnicah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje