N1 STUDIO: Ali lahko nova različica omikron ustavi slabenje epidemije?

Koronavirus 29. Nov 202113:55 > 16:27

V dneh, ko v Sloveniji zaradi umirjanja okužb upamo, da je vrh četrtega vala epidemije že za nami in da ukrepi delujejo, je naš optimizem skrhala še ena različica virusa SARS-CoV-2, poimenovana omikron, ki se je iz Južne Afrike že razširila v Evropo. Nekatere države že zapirajo meje, EU načrtuje usklajeno blokado poletov z juga Afrike. Kako nalezljiva je nova različica, kakšni so simptomi in kako proti njej delujejo cepiva? O tem v oddaji N1 STUDIO.

Prve primere nove različice koronavirusa, ki so jo znanstveniki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) poimenovali omikron, so že potrdili tudi v Evropi, med drugim v Avstriji, Italiji, na Češkem, Nizozemskem, v Belgiji in Nemčiji.

Omikron, ki se je pojavil v Bocvani, potrdili pa so ga v Južni Afriki, že povzroča zapiranje mej, za to sta se na primer odločila Japonska in Izrael, Slovenija je medtem za potnike z južnoafriške regije uvedla obvezno karanteno.

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) je danes sporočil, da v Sloveniji še ni potrjenega primera.

So vsi že sprejeti ukrepi zgolj previdnostni ali nas upravičeno skrbi? Kaj vemo in česa še ne o novi različici?


Gostja v oddaji N1 STUDIO je bila dr. Mateja Logar, vodja strokovne svetovalne skupine za covid-19.

“Trenutno ni niti suma na okužbo z novo različico. Manj stika imamo z območjem, od koder izhaja omikron. Velika verjetnost pa je, da se bo prej ali slej takšen bolnik znašel tudi pri nas,” je uvodoma dejala Mateja Logar.

“Vemo, kakšne so mutacije, vemo, da je v Južni Afriki v dveh tednih postala prevladujoča … Vedeti pa moramo, da tam opravijo sorazmerno malo število testov. Po podatkih se je povečalo število hospitaliziranih bolnikov, predvsem v provincah, kjer imajo več nove različice. To pomeni, da moramo biti res zelo zelo previdni. Podatkov o tem, kako je s klinično sliko in zaščito po cepljenju, še nimamo,” je v nadaljevanju povedala.

“Okužbo so potrdili predvsem pri starih med 25 in 34 let. To je skupina, ki že v osnovi blažje preboleva bolezen kot starejši. Podatkov je za zdaj še zelo malo, v sedmih do desetih dneh jih bo veliko več.”

Virus je treba vzgojiti v laboratorijskih pogojih in opazovati, kaj se zgodi, ko pride v stik s prebolelo oziroma cepljeno osebo, je povedala.

“Tudi virus ima mnogo možnih mutacij na teh, recimo temu kritičnih mestih. Najpomembnejše mutacije po mnenju virologov so na proteinu S, ki omogoča vstop virusu v človeške celice,” je obrazložila.

Vrh že dosežen, a krivulja se lahko obrne v obe smeri

Glede na številke aktivno okuženih smo vrh že dosegli, pri hospitaliziranih pa smo prav tako blizu vrha, je ocenila Logar. “Smo pa na krhkem mestu, vsak čas se lahko vse obrne ali navzdol ali navzgor.”

Stanje covid-19 v Sloveniji
Covid-19 sledilnik

“Osemdeset odstotkov zdravstva se ukvarja samo z bolniki s covidom-19, to nas najbolj skrbi. Skrb vzbujajoče je, da bi se val vlekel in vlekel in vlekel, mi pa ne bi mogli poskrbeti za bolnike, ki imajo druge bolezni,” je opozorila. Število oseb, ki potrebujejo obravnavo, se je od začetka epidemije seveda povečalo.

Popuščanje ukrepov zaradi kočljivih razmer v tem trenutku nikakor ne pride v poštev, je poudarila gostja oddaje N1 STUDIO. “Ne sme biti situacij ‘sem malo prehlajen, bom šel vseeno v službo’. Prav je, da se testiramo, in ne nevede širimo okužbe.”

Druženje v prazničnem času ob upoštevanju pogojev

“December seveda je poseben mesec. Druženje je pomembno, saj vpliva na naše dobro počutje, kar je povezano z imunskim sistemom. Druženju torej ja, ampak pod pogojem, da je to varno, da se pred tem testiramo,” je priporočila za prazničen čas.

Svetovalna skupina se je prejšnji teden dogovorila, da predlagajo, da božični sejmi letos ne potekajo. Največja nevarnost je veliko število ljudi, ki so tam prisotni, pa seveda ponujanje hrane in pijače, je še dodala. “Začne se pri eni pijači, če imamo dobro družbo, gremo do druge stojnice, na priporočila pa hitro pozabimo. Pogoj PCT je majhna varovalka, a s strokovnega stališča bistveno premajhna,” je dejala vodja svetovalne skupine.

Danes imajo še en sestanek, njihovo mnenje pa ostaja, da v tovrstnih epidemioloških razmerah božični sejmi niso varni. “Vsekakor bomo predlagali obvezno nošnjo mask na območju sejmov in omejitev ponujanja hrane in pijače.”

V teh razmerah tretji odmerek priporočen vsem

Tistih, ki se cepijo prvič, je malo. S prvim odmerkom se cepi približno 1.000 ljudi na dan, pa je povedala vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. Večje zanimanje je za tretji odmerek, ki ga zdaj priporočajo prav vsem, pri katerih je že minilo dovolj časa od osnovnega cepljenja, torej šest mesecev po osnovnem cepljenju z mRNK cepivi in vsaj dva meseca po osnovnem cepljenju z vektorskim cepivom.

O novi različici še ni dovolj podatkov, da bi govorili o učinkovitosti cepljenja oziroma klinični sliki pri obolelih z omikronom, pa je dejala Beović. “Glede na mutacije virologi menijo, da bo cepljenje učinkovito vsaj pri preprečevanju hujšega obolenja in hospitalizacije. Različica bo manj problematična, če bomo vzpostavili razmere, v katerih se bo virus slabše prenašal. Ne samo s cepljenjem, temveč z ukrepi, kot so maske, higiena rok in vzdrževanje medosebne razdalje.”

“Tako kot nismo mogli napovedati, kdaj bo potreben poživitveni odmerek, ker še ni minilo dovolj časa, ne moremo napovedati, kako bo videti cepilna shema. Mogoče je, da bo osnovno cepljenje sestavljeno iz dveh odmerkov bolj blizu skupaj in iz poživitvenega odmerka čez nekaj časa,” je dejala. Morda bo cepljenje vsako leto, tako kot pri gripi, je omenila eno od možnosti.

“Zelo verjetno bodo poživitveni odmerki, dokler bo virus prisoten, potrebni vsako leto,” je pritrdila dr. Logar, ki je dejala, da hospitaliziranih zaradi covida-19, ki so bili cepljeni s tretjim odmerkom, ni.

Posnetek celotne oddaje si lahko ogledate na vrhu prispevka.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje