Brez posebnega obrazca bodo počitnice v Grčiji padle v vodo

Koronavirus 05. Jul 202109:48 > 10:09 0 komentarjev
plaža v Grčiji
Costas Baltas/REUTERS

Pred vstopom v Grčijo morate obvezno izpolniti poseben obrazec, v nasprotnem primeru se lahko zgodi, da se ne boste mogli vkrcati na letalo ali pa vas bodo na grški meji zavrnili.

Potovanje po Evropi je zaradi zaostrenih razmer, ki jih je prinesla pandemija covida-19, in bolj nalezljive različice delte, ki v nekaterih evropskih državah že povzroča nov val okužb, še vedno nepredvidljivo.

Nekatere evropske države od potnikov še vedno zahtevajo, da svoj prihod najavijo s posebnim obrazcem.

Za vstop v Grčijo morajo turisti dan pred prihodom izpolniti obrazec PLF (Passenger Locator Form), v njem pa navesti natančne podatke o svojem odhodnem kraju, trajanju predhodnih bivanj v drugih državah in naslov med bivanjem v Grčiji. Če bodo bivali v različnih krajih, morajo navesti naslov vsaj za prvih 24 ur. Vsaka družina predloži en obrazec PLF.

Potniki brez obrazca so ostali na letališču

Da brez tega ne morete v državo, je na družbenem omrežju Twitter opozorila tudi Tamara iz turistične agencije Zadnja mesta. Kot je zapisala, so morali v soboto na letališču v Gradcu v Avstriji ostati štirje potniki, ki obrazca PLF niso izpolnili. Dodala je, da stranke skoraj prosijo, da skrbno preberejo poslana navodila, pa se kljub temu zgodi, da nekateri omenjenega obrazca ne izpolnijo.

Potrdilo o oddaji obrazca boste prejeli po e-pošti

Na spletni strani slovenskega veleposlaništva v Atenah je zapisano, da bodo potniki po izpolnjenem obrazcu potrdilo o oddaji prejeli po elektronski pošti. Potniki bodo prejeli obrazec PLF z enkratno kodo QR na dan predvidenega prihoda v Grčijo, o čemer bodo obveščeni po e-pošti (koda QR bo dostopna prek povezave v potrditveni e-pošti).

Vkrcanje na letalo ali ladjo dan pred prihodom bo dovoljeno potnikom, ki bodo predložili potrditveno e-pošto, saj bodo kodo QR prejeli med poletom ali plovbo. Obrazec PLF je dostopen tudi v aplikaciji Visit Greece in na travel.gov.gr (v angleščini).

Pred odhodom v Grčijo morajo vsi potniki poskrbeti, da imajo pri sebi tudi eno od naslednjih potrdil:

– digitalno covidno potrdilo

– laboratorijski negativni rezultat izvida molekularnega testa PCR; test mora biti opravljen največ 72 ur pred vstopom

– laboratorijski negativni rezultat izvida hitrega antigenskega testa; test mora biti opravljen največ 48 ur pred vstopom

– potrdilo o cepljenju, ki ga izda pristojni organ

– potrdilo o preboleli virusni okužbi s SARS-CoV-2, ki ga izda javni organ ali certificiran laboratorij

– potrdilo, da je imel potnik pozitiven izvid testa na koronavirus in je minilo najmanj 30 dni in ne več kot 180 dni od prebolelosti. To se lahko dokazuje s pozitivnim izvidom molekularnega testa PCR ali antigenskega testa, ki ga je opravil pooblaščeni laboratorij, ali z zdravniškim izvidom, ki potrjuje, da je bil imetnik ob testiranju na virusno okužbo s SARS-CoV-2 pozitiven.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!