Covid-19: že drugi dan zapored porast okužb v Sloveniji

Koronavirus 07. Jul 202110:00 > 10:36 1 komentar
test na koronavirus
BOBO

V torek so v Sloveniji ob 2.104 opravljenih PCR-testih potrdili 73 novih okužb s koronavirusom. Število potrjenih okužb se je tako zvišalo že drugi dan zapored.

V torek smo v Sloveniji potrdili 73 novih okužb s koronavirusom. Pozitivnih je bilo 3,5 odstotka vseh testiranih. V bolnišnicah se zdravi 52 ljudi (včeraj 59), od tega 10 na intenzivni negi (včeraj 15). V torek je umrla ena oseba s covidom-19.

Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh je 30 (včeraj 26). 14-dnevna pojavnost okužb na sto tisoč prebivalcev pa znaša 19 (včeraj 18).

Negativen trend se nadaljuje

Število novih okužb se je v medtedenski primerjavi zvišalo že drugič zapored. Tako so včeraj v Sloveniji potrdili 73 novih okužb, v torek pred tednom dni pa 47.

Tudi delež pozitivnih na PCR-testu je drugič zapored v nekaj tednih večji. Včeraj je bilo pozitivnih 3,5 odstotka vseh testiranih, pred tednom dni pa 2,3 odstotka.

“Žal smo spet priča hitri eksponentni rasti”

Pobudnik in koordinator projekta Sledilnik Luka Renko je ob tem zapisal, da smo žal spet priča hitri eksponentni rasti, saj se je število primerov v primerjavi s prejšnjim tednom povečalo za 55 odstotkov. “Spet imamo opravka z majhnimi številkami – ali bomo tokrat ukrepali hitreje in bolj učinkovito ali pa bomo spet čakali, da ekonom loncu odnese pokrov,” se je vprašal.

Delta se širi tudi v Sloveniji

Kot je včeraj povedal minister za zdravje Janez Poklukar, je glavni razlog za višje številke različica delta, ki se “v Sloveniji eksponentno širi”.

“Za boleznijo, ki jo povzroča ta različica, v 99,5 odstotka zbolevajo necepljeni in tisti, ki niso polno cepljeni,” je dodal minister.

“Različica delta predstavlja kar 41 odstotkov okužb v tednu od 21. do 27. junija. Velik delež okuženih je tujcev. Odkrili smo tudi že dva primera različice delta plus, ki ima še eno dodatno mutacijo,” pa je povedala virologinja dr. Tatjana Avšič Županc z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje