Deltakron, nova različica, ki to ni

Koronavirus 10. Jan 202219:47 0 komentarjev
Deltakron
Profimedia

Strokovnjaki za javno zdravje po vsem svetu so podvomili v novico s Cipra o tem, da naj bi tam odkrili novo različico koronavirusa, ki so jo poimenovali deltakron. Roman Jerala jim je pritrdil in zapisal, da gre za artefakt, ki je nastal pri pomnoževanju in določanju zaporedja.

Pretekli konec tedna je s Cipra prišla novica, da so morda odkrili novo različico koronavirusa. V soboto je Bloomberg News poročal, da je profesor biologije na ciprski univerzi Leondios Kostrikis različico poimenoval “deltakron” zaradi značilnosti omikrona, ki se kažejo v genomu delte.

Kostrikis je z ekipo sporočil, da so odkrili 25 primerov, svoja odkritja pa so posredovali v mednarodno podatkovno bazo Gisaid, ki spremlja spremembe v virusu.

Deltakron ni nova različica

Mnogi strokovnjaki so hitro podvomili v odkritje domnevne nove različice. Strokovnjakinja za covid-19 dr. Krutika Kuppalli, ki dela za Svetovno zdravstveno organizacijo, je v nedeljo na Twitterju zapisala, da deltakron ni resničen in da je najverjetneje prišlo do kontaminacije v laboratoriju.

V še enem tvitu je na šaljiv način zapisala: “Ne združujmo imen nalezljivih bolezni in to raje pustimo za zvezdniške pare.”

Danes se je oglasil tudi Roman Jerala, vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu. Zapisal je, da je ciprska različica oziroma deltakron, ki naj bi bila kombinacija delte in omikrona, v resnici artefakt, ki je nastal pri pomnoževanju in določanju zaporedja.