Direktorica NLZOH spregovorila o hitrih testih podjetja Majbert Pharm

Koronavirus 15. Okt. 202121:47 > 21:471 komentar
Delite:
Hitri test
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Na zaslišanju pred parlamentarno komisijo DZ je direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik zavrnila očitke, da naj bi bila verifikacija hitrih testov podjetja Majbert Pharm opravljena nestrokovno.

Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik je na zaslišanju pred parlamentarno komisijo DZ zavrnila očitke, da naj bi bila verifikacija hitrih testov podjetja Majbert Pharm opravljena nestrokovno. Zavrnila je tudi namigovanja, da naj bi NLZOH zaradi opozarjanja na nestrokovnost verifikacije odpustil eno od zaposlenih.

Predsednik preiskovalne komisije državnega zbora, ki se na zahtevo opozicije ukvarja z ukrepanjem vlade v epidemiji covida-19, Robert Pavšič (LMŠ) je uvodoma opomnil na očitke, da hitri antigenski (HAG) testi podjetja Majbert Pharm niso primerni za uporabo. Gre za teste, ki jih je ministrstvo za zdravje decembra 2020 od omenjenega podjetja kupilo za namen povečanja dostopnosti testiranja na okužbo na novi koronavirus.

Teste verificiral NLZOH

Verifikacijo testov HAG testov Majbert Pharma je opravil NLZOH, je potrdila Žohar Čretnikova. Pojasnila je, da so pri verifikaciji upoštevali strokovne kriterije Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). “Naše rezultate smo primerjali tako s kriteriji WHO kot navedbami proizvajalca,” je povedala Žohar Čretnikova in izrazila prepričanje, da je NLZOH svoje delo opravil dobro.

Pavšiča je nadalje zanimalo, zakaj NLZOH ni opravil verifikacije HAG testov tudi drugih proizvajalcev. Žohar Čretnikova je pojasnila, da so se tako odločili zaradi omejenih kapacitet ob povečanem testiranju na covid-19 in ker proizvajalcev niso želeli postavljati v neenakopraven položaj. Verifikacijo HAG testov Majbert Pharma so po besedah Žohar Čretnikove opravili kot javno službo na zahtevo ministrstva za zdravje, HAG teste drugih ponudnikov pa bi verificirali v okviru tržne dejavnosti, česar od njih “ne zahteva noben zakon”.

O pristojnosti preverjanja izpolnjevanja tehničnih zahtev

Na vprašanja Pavšiča, zakaj niso preverjali, če je podjetje Marbert Pharm izpolnjevalo tehnične zahteve razpisa ministrstva, je direktorica NLZOH odgovorila, da to ni bilo v njihovi pristojnosti, saj pri pripravi razpisa in razpisnih pogojev niso sodelovali. “Mi smo preverjali strokovne zahteve razpisa, torej občutljivost in specifičnost testov,” je poudarila Žohar Čretnikova.

Žohar Čretnikova je nato opomnila, da HAG testi na splošno boljše zaznavajo okužbo pri osebah z “večjim virusnim bremenom”. Okuženih oseb z “nizkim virusnim bremenom” pa po njenih besedah HAG testi ne zaznajo, kar da so večkrat pojasnjevali javnosti. HAG testi so bili sicer uvedeni zaradi velike obremenjenosti PCR testiranja, je povedala Žohar Čretnikova. Žohar Čretnikov je pojasnila, v času omenjene validacije ali po njej nanjo ali na NLZOH niso bile naslovljene pripombe katerega od mikrobiologov, ki bi opozarjal na nepravilnosti.

Na sejo sta bila kot priči vabljena tudi direktor Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec ter nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar, ki sta svojo odsotnost opravičila.

Komentari

Vaš komentar