Dolgotrajni covid je večja težava, kot smo menili

Koronavirus 04. Okt 202111:24
Long covid
PROFIMEDIA

Obsežna študija je pokazala, da je imel vsak tretji prebolevnik covida-19 simptome tri do šest mesecev po okužbi. Najpogostejše težave, ki so jih prijavili prebolevniki, so imeli z dihanjem, prav tako trebušne težave, kot so bolečine v trebuhu, spremembe navade pri odvajanju blata in driska, utrujenost, bolečine, tesnoba in depresija.

Raziskovalci Nacionalnega inštituta za zdravstvene raziskave Univerze v Oxfordu in Zdravstvenega biomedicinskega raziskovalnega centra Oxford so preučevali simptome pri več kot 270.000 ljudeh, ki so preboleli covid-19. V študiji so odkrili devet značilnosti dolgotrajnega covida, ki smo jih omenili. Simptomi so se pogosteje pojavili pri tistih, ki so bili hospitalizirani, in ženskah.

Dr. Max Taquet, akademski klinični sodelavec Nacionalnega inštituta za zdravstvene raziskave in eden od avtorjev študije, je dejal, da izsledki kažejo, da dolgotrajni covid prizadene pomemben delež ljudi vseh starosti. “Potrebujemo ustrezen načrt zdravstvenih storitev za odgovor na trenutne in nove klinične izzive,” je dejal.

Študija ni pojasnila, kaj povzroča dolgotrajni covid, kako hudi so simptomi in koliko časa bodo trajali, pokazala pa je, da bodo imeli ljudje, ki so preboleli covid-19, bolj verjetno dolgotrajne simptome kot tisti, ki so preboleli gripo.

“Ne gre zgolj za gripo”

Dr. Amitava Banerjee, profesorica znanosti o kliničnih podatkih na University College London, ki sicer ni sodelovala v študiji, je dejala, da je tudi ta raziskava ovrgla lažne trditve, da gre še za eno gripo.

Bolniki so imeli različne simptome in številni so opisali več kot enega. Starejši ljudje in moški so imeli več težav z dihanjem in kognitivne težave, medtem ko so mladi in ženske poročali o več glavobolih, trebušnih simptomih, tesnobi in depresiji.

Avtorji so poudarili, da čeprav je bilo večje število takih primerov zaznati med starejšimi in tistimi s hujšim potekom bolezni, so imeli dolgotrajni covid tudi ljudje z blagim potekom bolezni, kot so otroci in mladostniki.

Podatki kažejo, da je imelo kar 46 odstotkov otrok in mladih odraslih, starih od 10 do 22 let, v šestih mesecih po okrevanju najmanj en simptom.

Študija poudarja, da je ravno dolgotrajni covid razlog, zakaj je tako pomembno zaščititi otroke in mlade pred koronavirusom, čeprav študija navaja tudi, da večina ne trpi zaradi hude bolezni.

Število primerov med otroki v ZDA narašča, odkar je julija bolj nalezljiva različica koronavirusa delta postala prevladujoči sev v državi. Ameriška pediatrična akademija je v ponedeljek poročala o 206.864 primerih na teden med otroki. To je bil rahel upad v primerjavi s prejšnjim tednom, vendar 188-odstotni porast od 22. julija.

Hkrati z objavljanjem podatkov so iz Pfizerja/BioNTecha sporočili, da so ameriški agenciji za hrano in zdravila začeli pošiljati podatke o cepivih za otroke, stare od 5 do 11 let, in da bodo v naslednjih tednih vložili zahtevo za dovoljenje za uporabo v nujnih primerih.

Naslednje ključno vprašanje je, ali bodo starši želeli cepiti svoje otroke. Starši otrok, starih od 5 do 11 let, imajo o tem različna mnenja: 44 odstotkov jih bo to verjetno storilo, 42 odstotkov pa otrok verjetno ne bo cepilo, kažejo ankete Axios-Ipsos, objavljene prejšnji torek.

Avtorici: Ivana Kottasová in Isabelle Jani Friend/CNN

Komentari

Vaš komentar