Evropska komisija določila enotno oznako poživitvenega odmerka: 3/3 ali 2/1

Koronavirus 21. Dec 202113:31 > 17:12 6 komentarjev
letališče, covidno potrdilo
PROFIMEDIA

Evropska komisija je danes sklenila, da bodo evropska covidna potrdila odslej veljala devet mesecev, natančno 270 dni. Določila pa je tudi enotno označevanje poživitvenih odmerkov, in sicer zaradi večje preglednosti, kdo je poživitveni odmerek prejel po polnem cepljenju z dvema odmerkoma cepiva in kdo po prejetem enem odmerku. Osebam, ki bodo poživitveni odmerek prejele po dveh prejetih odmerkih, bo tako moralo na evropskih covidnih potrdilih pisati 3/3. Pri osebah, ki so prejele le en odmerek, pa bo po poživitvenem odmerku na potrdilu pisalo 2/1. Kot so nam sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), bo odločitev Komisije v Sloveniji implementirana v najkrajšem možnem roku.

Evropska komisija je sprejela nova pravila, ki bodo veljala pri določanju veljavnosti covidnih potrdil. Odslej bodo tako covidna potrdila za potrebe potovanja znotraj meja Evropske unije veljala devet mesecev, natančneje 270 dni.

Komisija želi s tem omogočiti lažjo koordinacijo potovalnih ukrepov posameznih držav. Kot so še sporočili po sprejetju nove uredbe, so nove ukrepe sprejeli na “trenutno dostopnih najboljših znanstvenih dokazih” in na “objektivnih kriterijih”. Pri oblikovanju novih smernic so tako sledili navodilom Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Poživitveni odmerek se še vedno priporoča po preteku šestih mesecev od prejetega zadnjega odmerka cepiva, vendar želi Komisija z dodatnimi tremi meseci veljavnosti covidnega potrdila posameznim državam zagotoviti dovolj časa za pripravo nacionalnih kampanj cepljenja.

S sprejetjem enotne veljavnosti covidnega potrdila želijo omogočiti boljše delovanje enotnega trga EU ter hkrati prebivalcem Unije zagotoviti jasne osnove pri izvajanju njihove pravice do prostega gibanja. Z uvedbo enotne veljavnosti želijo predvsem kljubovati različnim pravilom, ki so jih implementirale posamezne države članice.

Nova pravila bodo zavezujoča za vse države članice, in sicer s 1. februarjem prihodnjega leta. Spremembe bomo v Sloveniji “implementirali v najkrajšem možnem roku skladno s tehničnimi zmogljivostmi, s katerimi trenutno razpolagamo,” so nam sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Kot so še sporočili s Komisije, je bilo doslej v Uniji izdanih skupno 807 milijonov covidnih potrdil. Sistemu enotnega covidnega potrdila pa se je po svetu pridružilo že 60 držav iz petih celin.

Odslej tudi enotne oznake poživitvenih odmerkov

Poleg določitve veljavnosti enotnega covidnega potrdila pa je Evropska komisija danes sprejela tudi pravila za označevanje certifikatov o cepljenju. “Le tako lahko z gotovostjo ločimo certifikate polno cepljenih oseb od tistih, ki so že prejele tudi poživitveni odmerek,” so še sporočili z Evropske komisije.

Odslej tako velja, da se vsi poživitveni odmerki, ki so jih prejele osebe, ki so pred tem že prejele dva odmerka cepiva, označujejo s 3/3. Če pa je bila oseba pred tem polno cepljena, a je prejela le en odmerek cepiva, oziroma če ni bila polno cepljena in je prejela le en odmerek cepiva, pri katerem sta sicer predvidena dva odmerka, se poživitveni odmerek označi z 2/1.

letališče, covid potrdilo
PROFIMEDIA

Zagotovilo za usklajene potovalne ukrepe

Jasno in enotno obdobje veljavnosti covidnih potrdil o cepljenju bo po navedbah Evropske komisije zagotovilo, da bodo potovalni ukrepi še naprej usklajeni, za kar so se na zadnjem srečanju Evropskega sveta minuli četrtek zavzeli voditelji držav članic EU.

V minulih tednih je namreč več držav članic, med njimi Portugalska, Italija in Grčija, uvedlo dodatne omejitve pri vstopu v državo v obliki negativnega testa tudi za cepljene.

Danes sprejeta pravila bodo nadomestila nezavezujoče priporočilo, ki ga je Evropska komisija podala konec novembra. Takrat je v izogib zmedi zaradi različnih pristopov članic EU glede poživitvenega odmerka predlagala standardno veljavnost covidnega potrdila o cepljenju proti covidu-19 za devet mesecev. Vir: STA