Goran Vojnović: Na tem svetu nismo sami

Koronavirus 07. Sep. 202106:00 > 12:113 komentarji
Delite:
Goran Vojnović
Foto: Borut Živulović/BOBO

Pandemija je, tako ali drugače, spremenila življenje vsakega od nas. Kako bodo videti naslednji tedni, meseci in leta, naše zdravje, zdravje naših bližnjih, zdravje skupnosti ... je zdaj odvisno tudi od vsakega med nami. Imamo cepivo, ki je rešitev. Na N1 objavljamo serijo zapisov uglednih in znanih osebnosti, ki so se že cepile. Danes o tem, zakaj se je cepil, piše pisatelj in režiser Goran Vojnović.

“Mislim, da imamo v Sloveniji problem z razumevanjem cepljenja, saj se, z izjemo ljudi, ki se odločajo za potovanja v Azijo in Afriko in se cepijo proti hepatitisu ali rumeni mrzlici, odrasli ne cepimo. Cepljenje je pri nas za otroke obvezno, zato o cepljenju večinoma ne razmišljamo in se o njem ne pogovarjamo. Kot otroke nas pač cepijo in s cepljenjem večina takrat za vselej opravi.

Zato najbrž slabo razumemo, da pri cepljenju ne gre zgolj za zaščito posameznika, temveč gre za zaščito celotne družbe, zaradi česar imamo tudi zakon (gre za 22. člen Zakona o nalezljivih boleznih), ki v primeru epidemije predvideva obvezno cepljenje. Ne priporočljivega, temveč obvezno cepljenje. Zakaj naša država ne spoštuje lastnih zakonov, ne vem, a vseeno verjamem, da bi odločitev za cepljenje morala biti družbena in ne osebna odločitev.

ZAKAJ SO SE CEPILI?

Vsaj tako to razumem sam. Nisem se jaz odločil za cepljenje, temveč sem le sledil odločitvi skupnosti, da s cepljenjem v največji možni meri zajezi širitev virusa SARS-CoV-2 in s tem tudi velik del mojih sodržavljanov, ki jih virus ogroža neprimerno bolj kot mene. Jaz bi to epidemijo verjetno preživel tudi brez pomoči cepiva, a na ta način nisem želel razmišljati. Konec koncev se lahko že čez nekaj let pojavi naslednja epidemija, v kateri bodo najbolj ogroženi ljudje mojih let. Ali pa, še huje, moji otroci. Tudi takrat bom upal, da se bo družba odločila, da se zaščiti s cepljenjem, in upal bom, da bodo ljudje vseh starosti tej odločitvi sledili.

Na tem svetu namreč nismo sami in ne moremo razmišljati le o sebi in svojih potrebah. Res je, cepivo nas kot posameznike ščiti le delno, smo pa zaradi cepljenja kot družba neprimerno bolj zaščiteni in ta zaščita je že do sedaj rešila na stotine življenj, to zimo pa jih bo rešila na tisoče. In vsak od nas lahko s cepljenjem prispeva en majhen delček k temu reševanju.”

Komentari

Vaš komentar