Gostinci in turistični delavci bi se radi samotestirali

Koronavirus 07. Jun 202115:03 > 16:58 0 komentarjev
Natakarica z masko
Bobo

Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije zdravstvenemu ministru Janezu Poklukarju ponovno predlaga, naj se zaposlenim v gostinstvu in turizmu omogoči več vrst testiranja na novi koronavirus. Tako med drugim predlagajo samotestiranje, testiranje na slino ali jemanje brisa iz grla.

Potem ko so morali delavci iz gostinske in turistične dejavnosti zaradi vladnih odlokov ostati doma osem ali še več mesecev, zdaj pa se postopoma vračajo na delo, se sindikatu tedensko testiranje (jemanja brisa iz nosu) zdi neživljenjsko.

Ministra za zdravje Janeza Poklukarja so v dopisu pozvali, naj se, če je testiranje obvezno, omogoči več vrst testiranja. Zavedajo se, da se samotestiranje, testiranje na slino ali jemanje brisa iz grla izvajajo le izjemoma, a pričakujejo, da bodo omogočeni tudi delavkam in delavcem v gostinstvu in turizmu.

Kot izpostavljajo v sindikatu, imajo ti trenutno poleg težkih pogojev dela še dodatne obremenitve zaradi osem- in večurnega nošenja mask, v poletnih mesecih tudi vročine 40 in več stopinj Celzija, nenehnega razkuževanja za gosti in opozarjanja gostov na pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

“Z upoštevanjem našega predloga boste tudi odgovorni in odločujoči v naši državi pokazali, da vam vendarle ni vseeno, kar vam sporočamo z delavci,” so zapisali.

V sindikatu ob tem še vedno menijo, da je omejevanje zadrževanja v notranjih prostorih gostinskih lokalov s pogojem PCT neživljenjsko in brez strokovne utemeljitve, manjšim subjektom pa povzroča dodatno škodo in oviro pri ponovnem zagonu. Spomnili so, da pri gostincih na Hrvaškem pogoj PCT za vstop v notranjost lokalov ni potreben, zato od Poklukarja pričakujejo pojasnilo, zakaj je ta potreben v Sloveniji.

V nedeljo so pristojni opravili 1.329 PCR-testov in potrdili 57 okužb z novim koronavirusom.

Opozarjajo na diskriminatorne omejitve

Po mnenju sindikata pa v dejavnosti gostinstva in turizma postaja vse bolj skrb vzbujajoče tudi dejstvo, da “delavke in delavci iz te panoge odhajajo, se prezaposlujejo v drugih storitvenih dejavnostih, kjer so boljše delovne razmere in kjer jim ni treba nositi mask po 13 ur dnevno”. Kot so pojasnili, od ministra ne pričakujejo nemogočega, pričakujejo pa, da jih bo nekdo upošteval, saj okrevanje dejavnosti brez ustreznega kadra ne bo mogoče.

Opozorili so tudi na omejitve, ki se jim zdijo diskriminatorne. “Še vedno so v notranjih prostorih gostiln brez vseh dokazil dovoljeni poslovni sestanki in srečanja ter prehranjevanje delavcev, katerih družba ima z gostincem sklenjen poslovni dogovor (čeprav so iz različnih gospodinjstev). Ne smemo pa na malico ali kosilo brez dokazil vsi ostali državljani,” so podčrtali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!