Gostinci odprli notranjost svojih obratov, gneče ni

Novice 20. Maj 202110:27 > 21. Maj 2021 09:12 0 komentarjev

Velikega povpraševanja po strežbi v notranjosti za zdaj ni, na obrtni zbornici pa opozarjajo na diskriminatoren položaj gostincev. Izpostavljajo, da velja kup pravil, nihče pa več ne ve, kaj za koga velja.

Vlada je zaradi ugodnejše epidemiološke slike, v skladu z mnenjem svetovalne skupine, dopolnila načrt sproščanja ukrepov, med drugim je bil v načrt vpeljan pogoj PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani), ki se ga morajo držati v gostinskem, turističnem in igralniškem sektorju.

Po več kot polletnem zaprtju so tako gostinci 17. maja, ob upoštevanju tega vladnega pogoja, po vsej državi odprli tudi notranjost svojih obratov, a kot pojasnjuje Vinko Rušnik, poslovodja ljubljanskega gostišča Jurman, večjega navala gostov, ki bi si želeli sedeti v notranjosti, ni.

Kako poteka preverjanje vstopa v gostilno?

Na vprašanje, kako je spoštovanje omenjenega pogoja videti v praksi, Rušnik pravi, da z vprašanji preverjajo, ali gosti izpolnjujejo pogoje za vstop. “Kar zadeva preverjanje z naše strani, je tako, da goste vprašamo, ali so testirani, cepljeni oziroma ali so preboleli in ali imajo potrdila. Če odgovorijo s pritrdilnim odgovorom, jih seveda spustimo in posedamo v notranjost lokala,” dodaja. Poudarja sicer, da velikega povpraševanja, kot omenjeno, po strežbi v notranjosti nimajo in da gre večinoma za redne stranke, ki so bile cepljene, oziroma za podjetja.

Pod zdaj veljavnimi pogoji lahko v notranjost gostinskih lokalov in nastanitvenih objektov vstopi vsak četrti Slovenec, pa opozarja Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici (OZS). “Kajti imamo 200 tisoč prebolelih, kar znaša 10 odstotkov populacije, in 15 odstotkov cepljenih, to je skupaj 25 odstotkov. Vsi pa vemo, da se za obisk gostinskega lokala najbrž ne bomo šli testirat,” pojasnjuje Cvar, ki obenem meni, da se bodo zaradi pogoja PCT pojavljale težave.

“Sploh če nameravajo ta pogoj vleči naprej, tudi ko bomo že v zeleni fazi,” ocenjuje. Pri OZS so že napovedali, da bodo temu ostro nasprotovali, saj je poslovanje na tak način močno okrnjeno in povzroča nadaljnjo škodo tej gospodarski panogi.

Pogoj PCT bo ostal v veljavi tudi v zeleni fazi

Na sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS so sicer že pred dnevi izrazili prepričanje, da je preverjanje PCT ob vstopu v notranjost lokalov diskriminatoren ukrep za gostince. “Namreč, pogoj PCT ni obvezen za vstop v galerije, na vodene vadbe, v fitnesstudie, bazene ipd. Sekcija vztraja, naj bodo pravila in pogoji enaki za vse. Gostinci nismo drugorazredna panoga, da bi za nas veljali najstrožji pogoji,” so pred dnevi poudarili v sporočilu za javnost.

Cvar ob tem še dodaja, da imajo v gostinstvu kup nelogičnih pogojev in ukrepov. “Oseba, ki vstopi v lokal s poslovnim namenom, se lahko v notranjosti zadržuje brez pogoja PCT. Imamo torej kup nekih pravil, nihče pa več ne ve, kaj za koga velja,” še meni. Poudarja tudi, da bi bilo treba ukrepe prevetriti, sploh ker smo na poti izboljšanja epidemiološke slike v državi.

Denis SadikoviĆ/N1

Kot rešitev Cvar vidi odstranitev pogoja PCT, saj tega zaradi konkurenčnosti v turizmu naše južne sosede ne bodo vpeljale. “Če pa naša država meni, da je to nujno, da varujemo zdravje, pa naj poskrbi za pokrivanje škode,” še izpostavi in pozove k sprejemanju ukrepov, ki ne bodo nadalje povzročali škode gostinstvu in turizmu.

Kljub postopnemu odpiranju javnega življenja in izboljšanju epidemiološke slike v državi pa pristojni ukrepov, vsaj za zdaj, ne bodo omilili. Za pojasnila, ali bo pogoj o prebolelosti, testiranju ali cepljenosti ostal v veljavi tudi v zeleni fazi, torej takrat, ko se bo sedemdnevno povprečje okužb spustilo pod 300, ob veljavi splošnih higienskih ukrepov pa bo vlada v tej fazi odpravila vse omejitve v državi razen prepovedi obratovanja barov in diskotek, smo se obrnili tudi na ministrstvo za zdravje, kjer so nam posredovali odgovor vodje svetovalne skupine Mateje Logar.

“Sistem PCT bo veljal tudi v zeleni fazi. Glede gostinskih lokalov bistvenih sprememb ne bo, se bo pa povečala maksimalna dovoljena zasedenost nastanitvenih objektov,” so zapisali v kratkem odzivu.

Ob tem je treba omeniti, da pogoj PCT ni edini, ki ga morajo upoštevati gostinci. Vlada je poleg tega z odlokom ponudbo za mizo dovolila za maksimalno štiri osebe, med robovi miz pa mora biti najmanj tri metre razdalje. Razdalja med osebami za mizo ni več določena, pogoj omejitve števila oseb za eno mizo pa ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki za mizo.

Poslovodja gostišča Jurman Rušnik ob tem sicer izpostavlja, da so bila navodila za vnovično odprtje jasna, ne pa tudi ravno smiselna. “Če se pogovarjamo o zgodbi, kjer morajo biti ljudje cepljeni, testirani ali preboleli, ne vidim smisla, zakaj se ne bi smele sprejemati rezervacije ter zakaj se zahteva razmik miz treh metrov,” pojasnjuje.

Pogoj PCT pomeni, da je vstop v notranjost obratov dovoljen samo tistim gostom, ki imajo dokazilo o negativnem rezultatu PCR ali hitrega testa, ki ni starejši od 48 ur, dokazilo o cepljenju zoper covid-19, dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da so preboleli covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev, je zapisano v vladnem odloku.

Gostinci opozarjajo na težave, država obljublja pomoč

Gostinska in turistična panoga sta bili ob epidemiji koronavirusne bolezni med najbolj prizadetimi. Prihodnost pa je, pod sedaj veljavnimi pogoji, negotova, opozarja Cvar. “Vse je odvisno od poteka sproščanja in pogoja PCT. Nekateri gostinci v slabem vremenu sploh ne morejo delati, saj nimajo vsi teras, poslovanje je močno okrnjeno,” še izpostavlja in poudarja, da ima panoga velike finančne težave, ker se je v tem času tudi dodatno zadolžila.

Na OZS zato predlagajo, da država z interventnim zakonom pokrije nadomestilo za izpad prometa in subvencionira tisoč evrov regresa na zaposlenega, obenem pa naj zniža stopnjo DDV za storitve v gostinstvu in turizmu do konca leta 2022. “Zaradi manj plačanih davkov bi tako ustvarili večji dobiček, ki bi ga lahko v prvi vrsti namenili za višje plače zaposlenih,” pojasnjuje Cvar.

Denis Sadiković/N1

Kot zagotavljajo na ministrstvu za gospodarstvo, je novi interventni zakon za pomoč gostinstvu in turizmu v pripravi. “Intenzivno sodelujemo s predstavniki tega sektorja prek Sveta za turizem. Od začetka epidemije je bilo izvedenih osem srečanj Sveta za turizem in veliko neformalnih posvetovanj. Osnutek predloga zakona je bil na Svetu za turizem tako predstavljen 23. marca 2021. Od takrat je bilo neformalno in formalno usklajevanje izvedeno v več srečanjih – tako s predstavniki gostinstva in turizma kot tudi sodelujočimi resorji,” so odgovorili.

Poglavitni ukrepi, ki so jih trenutno predlagali v okviru interventnega zakona za pomoč gostinstvu in turizmu in so pripravljeni ter usklajeni s predstavniki gospodarstva in turizma – zbornicami, so izredna pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka, subvencioniranje čakanja na delo, enkratni dodatek za turizem, povračilo stroškov odpovedanih dogodkov za industrijo srečanj, oprostitev plačila povračila za vodo, pomoč upravljavcem žičniških naprav in podaljšanje nadomestila za občasne avtobusne prevoznike, pojasnjujejo na pristojnem ministrstvu.

Kot so še dodali, pa morajo opraviti še končno medresorsko in koalicijsko uskladitev, nato bo predlog zakona posredovan v obravnavo na vlado in v sprejetje v državni zbor.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!