Hitri test pozitiven, PCR negativen

Koronavirus 21. Jan 202217:15 > 17:189 komentarjev
Testiranje na koronavirus
Foto: BOBO

PCR-testi so stoodstotno zanesljivi, poudarjajo pristojni. Vendar se nam je oglasilo več ljudi, pri katerih je bilo več zaporednih hitrih testov pozitivnih, PCR pa negativen. To bi lahko bila posledica napačnega jemanja brisov. Kaj storiti v takem primeru?

Hitri testi so manj zanesljivi od PCR-testov, za katere strokovnjaki pravijo, da so “zlati standard potrjevanja okužb”. Toda v času velike okuženosti prebivalstva precej ljudi poroča o tem, da jim je hitri test pokazal pozitiven rezultat, nekateri so imeli tudi prehladu podobne simptome, PCR-test pa je bil negativen. To se, kot kaže, pogosteje dogaja cepljenim, prebolelim in cepljenim prebolevnikom.

“Domači hitri testi in hitri testi na splošno so manj zanesljivi za ugotavljanje okužb s SARS-CoV-2 kot testi pomnoževanja nukleinskih kislin – PCR-testi,” pravijo na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). “Če želimo zanesljivo izvedeti, ali je oseba okužena ali ne, bomo izbrali test z najvišjo občutljivostjo. Osnovne napake se dogajajo pri nepravilnih odvzemih ali uporabi testov na nepravilen način. Za zanesljivost testa proizvajalec jamči zgolj ob natančnem upoštevanju navodil uporabe.”

Hitri test je sicer v redkih primerih lahko lažno pozitiven. Če opravimo dva zapored in oba pokažeta dve črtici, pa je praktično nemogoče, da nismo okuženi. Kako je torej lahko PCR-test negativen? “PCR-testi so tudi v času omikrona enako zanesljivi kot prej,” je nedavno pojasnil dr. Miroslav Petrovec. “Testi PCR so absolutno 100-odstotno zanesljivi.”

Pa vendar se lahko, sploh glede na ogromno število mest, kjer trenutno jemljejo brise, zgodijo tudi napake, pravi Petrovec. “Pri vzorčenju obstaja možnost napake. Lahko se zgodi, da bris ni pravilno odvzet, da ni odvzet dovolj globoko, saj nekateri ljudje zdravstvene delavce prosijo, naj jim brisa ne vzamejo preveč globoko. Če je bris nepravilno odvzet, je povsem mogoče, da tudi na PCR dobimo – ne bom rekel lažno negativen rezultat – ampak rezultat, ki bo negativen zaradi slabega odvzema brisa. Zato v vsakem primeru, ko pride do diskrepance, ponovimo test. Če je še drugi test negativen, potem ta človek nedvomno covida nima.”

“Bris mora vzeti iz nazofarinksa, to je nosno-žrelnega prostora, in ne iz nosu,” poudarja vodja svetovalne skupine dr. Mateja Logar, “kar pomeni, da je treba palčko potisniti precej globoko skozi nosnici”. Če imamo po pozitivnem hitrem testu negativen PCR, moramo po protokolu po treh dneh še enkrat opraviti PCR-test, pravi Logar.

Kakšna je razlika med brisom iz nosu in iz nosno-žrelnega prostora:

Komentari

Vaš komentar