Hongkong zaradi strogega pravila izginil z letalskega zemljevida

Koronavirus 24. Apr 202216:16 0 komentarjev
letališče
PROFIMEDIA

Strogi hongkonški protikoronski ukrepi še naprej močno omejujejo potovanja v mesto.

Vlada je pred kratkim dovolila prihod letal iz devetih držav – med njimi so Avstralija, Združeno kraljestvo in ZDA – po prepovedih, ki so trajale dva do tri mesece, vendar se letalske družbe še naprej borijo s strogo mestno politiko “ničelne tolerance do covida”. Uradniki so znova začasno prepovedali polete iz Indije, Pakistana in s Filipinov.

Začasno so ukinili 11 linij desetih letalskih družb, vključno s tistimi iz Londona in Amsterdama, je sporočila hongkonška vlada. Najnovejša omejitev je povezana s kontroverznim pravilom, ki zahteva sedemdnevno ukinitev linije, če so trije ali več potnikov po prihodu pozitivni na koronavirus ali imajo pomanjkljivo zdravstveno dokumentacijo.

Po navedbah hongkonških oblasti so prizadeti prevozniki Cathay Pacific, Singapore Airlines, Ethiopian Airlines, Qatar Airways, KLM Royal Dutch Airlines, Air India, Turkish Airlines, Malaysia Airlines, All Nippon Airways in regionalni letalski prevoznik Scoot.

V zadnjih mesecih so zaradi porasta okuženih z različico omikron to pravilo večkrat aktivirali, zaradi česar so bili številni leti v mesto odpovedani in je za potnike po vsem svetu nastal kaos. Po podatkih CNN je bilo do zdaj ta mesec zaradi tega pravila že 21 letalskih linij preklicanih.

Joanne Townson, ki v Hongkongu živi več kot 25 let, je dejala, da so ji v zadnjih 16 mesecih odpovedali najmanj šest poletov v mesto iz različnih razlogov. Povedala je, da je zaradi prepovedi letenja in karantene v Hongkongu pred kratkim morala dati odpoved v službi, ki jo je zelo rada opravljala. Odletela je v Evropo, ker hčerk ni mogla videti 18 mesecev.

Pravilo o prepovedi letenja ogroža položaj Hongkonga kot enega največjih letalskih vozlišč, in to ni prvič, saj se je mesto že spopadalo z učinkom strogih karantenskih ukrepov. Pred svetovno zdravstveno krizo je bilo eno najbolj obremenjenih letališč na svetu.

Hongkong izginil z zemljevida

“Tamkajšnje omejitve so zelo stroge in so neposredno privedle do odpovedi številnih storitev, letalske družbe pa so ugotovile, da je tam izjemno težko delati, če ne celo nemogoče,” je dejal Willie Walsh, generalni direktor Mednarodnega združenja letalskih prevoznikov na sestanku za medije na začetku tega meseca.

Walsh je dodal, da Hongkong izgublja status mednarodnega vozlišča, zaradi česar je za zdaj izginil z zemljevida. “Mislim, da si bo Hongkong težko opomogel,” je dejal.

Frederik Gollob, predsednik Evropske gospodarske zbornice v Hongkongu, je za CNN Business povedal, da je bilo letališče nekoč ena največjih prednosti mesta. Poleg mestnih karantenskih pravil so ukinitve poletov ena “največjih” skrbi mednarodne poslovne skupnosti, je dodal. Trenutno mora večina potnikov ostati v hotelskih sobah sedem dni na lastne stroške, kar je manj od prejšnjega pravila izolacije do treh tednov.

Townson, prebivalka Hongkonga, je dejala, da bo njena družina kmalu šla v karanteno, če bo let Cathay Pacific, ki je načrtovan naslednji mesec iz Pariza v Hongkong, potekal po načrtih. “Molim, da leta ne bodo odpovedali, in ne bom verjela, da smo na poti, do samega vzleta,” je dejala.

Avtorji: Michelle Toh, Jake Kwon in Lizzy Yee/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!