Ihan: Opravičilo zaradi kolegov, ki so “izgubili pamet in moralno razsodnost”

Koronavirus 12. Nov 202108:34 > 10:46 22 komentarjev
Alojz Ihan
Denis Sadiković/N1 (Dr. Alojz Ihan)

Imunolog Alojz Ihan v kolumni za Delo odgovarja doječi mamici, ki je zmedena zaradi odprtega pisma Iniciative slovenskih zdravnikov in ni več prepričana, ali je ravnala prav, ko se je cepila.

Veliko prahu je dvignilo novo odprto pismo Iniciative slovenskih zdravnikov, v katerem podpisniki vnovič nasprotujejo vsem znanstvenim dognanjem.

Na to se je v kolumni za Delo odzval imunolog Alojz Ihan, pravzaprav v obliki odgovora doječi mamici, ki se je nanj obrnila po cepljenju, zaskrbljena zaradi omenjenega pisma.

“Spoštovani, moje iskreno opravičilo zaradi nekaj stanovskih kolegov, ki so v najhujšem zagonu epidemije, ko vlada v bolnišnicah izredno stanje, dobesedno izgubili pamet in moralno razsodnost,” je svojo kolumno začel dr. Ihan.

Nadaljeval je z besedami, da smo do zdaj zdravnikom, ki se nikoli v življenju niso ukvarjali z infektologijo, mikrobiologijo, javnim zdravjem ali podobnimi vedami, večinoma pripisovali nekritično nastopaštvo na družbenih omrežjih. V kolumni je kritično ovrednotil stališča nekaterih podpisnikov pisma, zaradi katerega se je mlada mamica obrnila nanj.

Konkretno je okrcal dr. Pirnata, ki je že septembra 2020 razglašal, da je “zaradi doseženega praga kolektivne imunosti pandemija covida-19 v Evropi končana”, pa drugega podpisnika dr. Dobnikarja, ki je trdil, da je “smrtnost zaradi covida-19 podobna smrtnosti zaradi sezonske gripe”.

Še en podpisnik, zobozdravnik Gregor Knafelc, pa je na primer napisal, da “se ne moreš okužiti z virusom SARS-CoV-2, lahko narediš svoj SARS-CoV-2, zelo lahko ti pripišejo diagnozo covid-19. Ni virusa stekline, ni polio, ni ošpic, ni hiva, ni gripe, to lahko dobiš samo, če te cepijo”. Ihan je besede Knafelca v kolumni za Delo označil za nesmiselno stavčno solato, ki bi celo pri srednješolcu vzbudila vtis, da je ‘prešprical’ vse naravoslovne predmete.

Cepljenje varno za nosečnice in doječe matere

Še najbolj kritično je Ihan nastopil do Stanka Pušenjaka, ginekologa in porodničarja. Spomnimo – ta je decembra lani na družbenih omrežjih objavil zapis, v katerem je opozarjal, da lahko cepivo proti covidu-19 povzroča neplodnost pri kar dveh tretjinah žensk. Čeprav je pozneje po pogovoru z mikrobiologom priznal svojo zmoto, se njegovo mnenje – gre za zelo priznanega porodničarja – še danes širi po družbenih omrežjih kot razlog, zakaj se ženske ne bi smele cepiti.

Ihan se je v opravičilu mladi mamici vprašal, ali se njegov kolega Pušenjak ne čuti krivega zaradi številnih necepljenih medicinskih sester, na primer na Onkološkem inštitutu, ki so zbolevale in okužbo širile naprej. “Kje je ta neplodnost in kje so splavi po cepljenju danes, po milijardah cepljenih?” je zapisal.

Tudi na Ihana se je zaradi zapisa dr. Pušenjaka obrnilo več deset prestrašenih nosečnic in žensk, ki so želele zanositi. Ne razumem zdravnikov, ki naj bi bili zavezani predvsem zdravstveni blaginji ljudi, da se iz neke svoje nastopaške potrebe spuščajo v podpisovanje proticepilskih člankov, polnih netočnosti in namernega zavajanja, je zapisal zdravnik imunolog.

Za konec je še enkrat poudaril, da celotna ginekološka stroka priporoča cepljenje tako nosečnic kot doječih mater.

“Zato se še enkrat opravičujem v imenu slovenskega zdravništva za vaše težave, ki so povsem nepotrebne. Čisto nič narobe niste naredili, ampak obratno – vam in otroku bo cepljenje prineslo le korist,” je v odgovoru mamici v Delu še zapisal Ihan in ji zaželel veliko veselja s sinčkom.

Celotna kolumna: Opravičilo.

Iniciative ne podpira nobena slovenska zdravniška organizacija

Kolumno dr. Ihana je v branje priporočil tudi specializant infektologije David Zupančič, ki je javnosti poznan po svojem Instagram profilu ministry.for.wtf (Ministrstvo za slabe ideje), na katerem deli verodostojne in preverjene informacije o covidu-19, cepljenju in epidemiji.

O Iniciativi slovenskih zdravnikov je zapisal, da je “njihov neustavljivi zagon po ustrahovanju in uničevanju vsega, kar skušajo dejanski slovenski zdravniki zgraditi, kratko malo depresiven”. Poudaril je, da jih ne podpira nobena slovenska zdravniška organizacija, svetoval pa je, da ne beremo njihovih zapisov, saj se še noben njihov pomislek ali komentar ni izkazal za verodostojnega ali pomembnega.

Dr. Zupančič je bil oktobra tudi gost v oddaji N1 STUDIO.

Priporočamo tudi:

Prof. dr. Alojz Ihan je septembra v odmevnem intervjuju za N1 spregovoril o bliskovitosti delta različice, cepilnih zapletih, šolskih zdrahah in prihodnjem življenju z virusom. Vsekakor vredno branja!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje