IJS: Prihodnji teden oranžna, čez mesec dni rdeča faza

Koronavirus 04. Avg 202115:52 > 16:08 2 komentarja
Zdravnik
BOBO

Slovenija je po merilih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni trenutno še v zeleni fazi, a že v prihodnjem tednu bo predvidoma prešla v oranžno, na začetku septembra pa ob trenutnem trendu razvoja epidemije v rdečo fazo, napovedujejo na Institutu Jožef Stefan. Zlasti starejše od 40 let so znova pozvali k cepljenju.

Epidemija narašča vse hitreje, čeprav smo na vrhuncu počitniške sezone, kar deluje kot delno zaprtje države. Lansko leto je v tem obdobju epidemija upadala. Vse pomembnejšo vlogo ima naraščajoče lokalno okuževanje, ki je že prevladujoče, v danes objavljeni analizi ugotavljajo na inštitutu.

Jeseni bi v bolnišnicah lahko presegli drugi val epidemije

Kot opozarjajo, bi jeseni v bolnišnicah lahko presegli drugi val epidemije covida-19, če se ne bomo pravočasno dovolj precepili. Da četrti val ne bo preveč narasel, predvsem pa da ne bo premočno obremenil bolnišnic, bi bilo treba cepiti vsaj vse starejše od 40 let, zaželena precepljenost odrasle populacije pa je nad 90 odstotkov.

Trenutno efektivno reprodukcijsko število, ki kaže, na koliko ljudi prenese okužbo en okuženi, hkrati pa obravnava uvožene okužbe, kot bi nastale z lokalnim okuževanjem v Sloveniji, na inštitutu ocenjujejo na 1,45, ocenjeno lokalno reprodukcijsko število pa približno 1,25. Reprodukcijsko število je tako za več kot 50 odstotkov večje, kot je bilo pred enim letom, kar je skrb vzbujajoče. “Če se bo to razmerje ohranilo tudi v prihodnosti, eksponentne rasti epidemije v jeseni ne bo mogoče ustaviti niti s strogimi ukrepi,” so izpostavili na IJS.

Obenem so opozorili, da je iz epidemioloških podatkov, ki jih tedensko objavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje, razvidno naraščanje lokalnega širjenja okužb. Epidemija bi tako naraščala tudi, če okužb ne bi uvažali iz tujine.

Ob tem so na inštitutu pripravili več projekcij razvoja epidemije ob različnih reprodukcijskih številih. Ob predpostavki, da lokalno reprodukcijsko število ostane 1,25 in da dnevno uvozimo 15 okužb, bi bilo 25. avgusta v bolnišnicah že okoli 70 bolnikov, od tega približno 15 na intenzivni negi, umrlo pa bi še osem covidnih bolnikov, še ugotavljajo na inštitutu.

IMI različico delta potrdil v 97 odstotkih vzorcev

Tudi na inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) ljubljanske medicinske fakultete so v zadnji analizi različic novega koronavirusa, v katero je bilo vključenih 225 vzorcev s potrjeno okužbo, ugotovili, da močno prevladuje različica delta. Te je bilo v 97 odstotkih analiziranih vzorcev. Pri treh osebah so potrdili različico delta plus.

Med vzorci, ki so bili odvzeti med 19. in 25. julijem in so pri njih potrdili okužbo z novim koronavirusom, je IMI pri štirih primerih potrdil različico alfa, 216 vzorcev je bilo različice delta. Skupaj so do sedaj različico delta potrdili pri 615 osebah. Genetsko različico delta plus so potrdili pri treh osebah iz osrednjeslovenske, goriške in zasavske regije, skupno do zdaj pri desetih osebah.

Sicer pa je bilo 63 odstotkov analiziranih vzorcev iz osrednjeslovenske regije, 13 odstotkov iz goriške regije, šest odstotkov iz posavske regije, pet odstotkov iz zasavske regije, štirje odstotki iz jugovzhodne regije, trije odstotki iz gorenjske regije, po dva odstotka iz primorsko-notranjske in savinjske regije in odstotek vzorcev iz obalno-kraške regije. Štirje vzorci so pripadali osebam, ki imajo stalno prebivališče v tujini.

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) pa je v sodelovanju s kliničnim inštitutom za specialno laboratorijsko diagnostiko Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana med 18. in 25. julijem sekvenciral 161 vzorcev novega koronavirusa, različico delta so zaznali v 98,1 odstotka vzorcih.