Pri cepljenju napačno označili poživitveni odmerek

Koronavirus 20. Dec. 202118:40 > 21. Dec. 2021 15:345 komentarjev
Delite:
Covid potrdilo
Foto: Bobo

V teh dneh je več cepljenih opozorilo na neskladja na evropskem digitalnem potrdilu, in sicer pri delu, ki navaja število prejetih odmerkov po cepljenju proti covidu-19. Na nas sta se obrnili bralki, ki sta najprej prejeli en odmerek cepiva Janssen, nato pa še poživitveni odmerek Pfizerjevega cepiva. Ena ima na covidnem potrdilu število cepljenj označeno kot 2/2, druga pa 3/3. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so za N1 pojasnili, da mora biti na covidnem potrdilu vpisano dejansko izvedeno število cepljenj.

Na uredništvo N1 sta se obrnili bralki, ki sta opozorili na neskladje pri navajanju števila cepljenj proti covidu-19, kar je razvidno na t. i. evropskem covidnem potrdilu. Obe sta za prvi odmerek prejeli vektorsko cepivo Janssen, pri čemer za zaščito pred boleznijo covida-19 zadostuje zgolj en odmerek. Novembra sta se nato cepili še s poživitvenim odmerkom mRNK cepiva proizvajalca Pfizer/BioNTech.

Ena bralka se je cepila v zdravstvenem domu, druga pa v nakupovalnem središču, kjer cepljenje izvaja zasebni zavod Zdravstveni zavod Zdravje. Čeprav sta obe prejeli enaki cepivi in bili celo cepljeni na isti dan, nimata enakega zapisa na covidnem potrdilu. Bralka, ki se je cepila v javnem zavodu, ima na svojem covidnem potrdilu v delu, ki navaja število cepljenj, zapisano, da je prejela drugi odmerek – 2/2, bralka, ki se je cepila pri zasebniku v nakupovalnem središču pa, da je prejela tretji odmerek – 3/3.

Šlo je za napako pri vpisu

Za podrobnejša pojasnila, zakaj nastajajo diskrepance pri navajanju števila prejetih odmerkov, smo se obrnili na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ki je pristojen za vodenje evidenc o cepljenju proti covidu-19 v Sloveniji. Kot so nam pojasnili, v Elektronski register cepljenih oseb (eRCO) število prejetih odmerkov vpisujejo izvajalci cepljenj. “Ker je cepljenje z Janssenom enoodmerno, se poživitveni odmerek vpiše kot 2/2 in ne kot 3/3, saj je oseba prejela drugi odmerek in ne tretjega, ki se vpiše kot poživitveni odmerek za polno cepljene osebe po dvoodmerni shemi. Na potrdilu mora pisati število cepljenj, ki je bilo dejansko izvedeno. Forma potrdila je enotna na ravni EU,” so na NIJZ pojasnili za N1.

Bralka, ki je torej prejela dva odmerka in ima na covidnem potrdilu navedeno 3/3, ima napačno zapisano število cepljenj. Za pojasnila smo se ravno tako obrnili na zasebnega ponudnika cepljenj Zdravstveni zavod Zdravje, ki je pri cepljenju torej storil napako in označil, da je bralka prejela tretji odmerek, ne pa drugega. Kot so nam dejali v odzivu, so bila ob začetku cepljenja s poživitvenimi odmerki navodila NIJZ precej nejasna, tako da je bila možnost za napake večja kot sedaj, ko so navodila glede vnosa števila poživitvenim odmerkom zelo jasna in natančna.

cepivo, cepljenje
Foto : PROFIMEDIA

“Ker se cepljenje v sistem vnaša ročno, je vedno tudi možnost človeške napake pri vnosu. V primeru, ki ga navajate, prvi odmerek Janssena in osvežitveni Pfizerja, je pravilen zapis na potrdilu 2/2. V primeru pritožbe preverimo navedbe pacienta in morebitne vnose popravimo ter poskrbimo, da pacient prejme potrdilo s pravilnimi vnosi,” so pojasnili na Zdravstvenem zavodu Zdravje in dodali, da se pri cepljenju držijo navodil, aktualne strategije in priporočil NIJZ.

V uporabniških navodilih modula vnosa cepljenj piše, da je urejanje cepljenja za nazaj omejeno na sedem dni. Kasneje cepljenja ni mogoče več urejati in se zaklenejo v elektronski register cepljenih oseb. Ker očitno nastajajo napake pri vpisovanju prejetega števila odmerkov, velja ob tem še omeniti, da previdnost in pregled covidnega potrdila nista odveč.

Komentari

Vaš komentar