Kakšne ukrepe sprejemajo evropske države in o katerih še razmišljajo

Koronavirus 21. Dec 202106:54 > 09:49 0 komentarjev
covid-19
PROFIMEDIA

V nekaterih evropskih državah so zaradi širjenja koronavirusne različice omikron že sprejeli nove ukrepe, v nekaterih pa o uvedbi strožjih omejitev še razmišljajo. Ukrepe so med drugim zaostrili v Avstriji, Švici in na Irskem, medtem pa se v Združenem kraljestvu in Nemčiji odločitev o zaostritvi ukrepov pričakuje v kratkem.

Zaradi različice omikron, ki so jo najprej potrdili na jugu Afrike, njeno prisotnost pa so zaznali v najmanj 89 državah, ponekod po Evropi zaostrujejo ukrepe proti širjenju koronavirusa. Kakšni ukrepi veljajo in o katerih države še razmišljajo?

Avstrija

Avstrija je zaostrila pogoje za vstop v državo – ne da bi jih napotili v desetdnevno karanteno oziroma ne da bi morali predložiti negativni test PCR, lahko v državo vstopijo samo še potniki, cepljeni s poživitvenim odmerkom. Prav tako je pogoj za vstop v državo registracija na spletnem portalu.

Izjeme so nosečnice ter osebe, za katere cepljenje iz zdravstvenih razlogov ni priporočeno in to dokazujejo z zdravniškim potrdilom. Tudi za dnevne migrante velja izjema od strogih pravil, zanje bo še naprej veljalo pravilo PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Posebna pravila poleg tega veljajo za otroke. Mlajši od 12 let morajo potovati v spremstvu odrasle osebe, ki izpolnjuje vse zahtevane pogoje, sicer morajo, tako kot njihov odrasli sopotnik, v karanteno oziroma samoizolacijo ter se elektronsko registrirati.

Nizozemska

Nizozemska je v nedeljo vstopila v novo obdobje zaprtja države. Medtem ko bodo najmanj do 14. januarja zaprte vse nenujne storitve, bodo odprte le trgovine z živili in lekarne. Vse šole bodo zaprte do 9. januarja, na druženjih po domovih bosta dovoljena le dva gosta, v dneh med 24. in 26. decembrom in na silvestrovo pa štirje.

Amsterdam
PROFIMEDIA

Švica

Švica je uvedla strožje pogoje za vstop v restavracije, notranje rekreativne prostore in telovadnice, navaja švicarska radiotelevizija RSI. Medtem ko je kot predpogoj za vstop v te prostore doslej veljal pogoj PCT, pogoj T (test) odslej ne bo več zadoščal. Švicarski zvezni svet je prav tako odredil delo od doma in omejil število udeležencev zasebnih druženj na deset, če se druženja udeleži oseba, ki ni cepljena oziroma covida-19 ni prebolela.

Italija

Medtem ko italijanski mediji navajajo, da vlada razmišlja o sprejetju novih ukrepov, ki bi veljali v času praznikov, je devet italijanskih dežel, med njimi tudi Južna Tirolska in Furlanija – Julijska krajina, uvrščenih na rumeni seznam, kar pomeni, da je tam treba zaščitne maske nositi tudi na prostem.

Italijanska vlada predvidoma pretresa ukrep, s katerim bi tudi cepljene prebivalce obvezala, da pred vstopom v lokale, muzeje, kina in, med drugim, športne dogodke, predložijo negativen test, ter ukrep obveznega cepljenja za vse zaposlene (ne le zdravstvene delavce, šolnike, policiste in vojake, kot je v veljavi trenutno).

Italija je tudi omejila pogoje za vstop v državo. Prost vstop s testom je zdaj mogoč le za cepljene in prebolevnike, preostali pa morajo v petdnevno karanteno, nato pa opraviti še en test.

Od minulega četrtka do nedelje so v evropskih državah potrdili še nekaj več kot 1.500 novih primerov koronavirusne različice omikron, skupaj v 28 državah že 4.691.

Velika Britanija

V Veliki Britaniji so lani božično-novoletne praznike preživeli v strogem lockdownu. Kako bodo Otočani praznike preživljali letos, še ni znano. Vstop v Veliko Britanijo, kjer je omikron že postal prevladujoča koronavirusna različica, je že zaostren.

London
PROFIMEDIA

Irska

Na Irskem so zaradi širjenja koronavirusne različice omikron omejili delovanje barov in restavracij. Ti se morajo zapreti ob 20. uri, prav tako pa so v državi omejili število udeležencev na javnih dogodkih.

Nemčija

V Nemčiji, kjer so zamejili vstop potnikom, ki prihajajo z Otoka, prav tako razmišljajo o ukrepih, ki bi nadalje zmanjšali kontakte med osebami s covidom-19.

Oblasti v Berlinu so Veliko Britanijo uvrstile med najbolj tvegana območja, kjer so razširjene nevarnejše različice virusa. Za potnike s teh območij veljajo posebej stroge omejitve vstopa v državo. Za vse – tudi za cepljene proti covidu-19 in tiste, ki so ga preboleli – je obvezna dvotedenska karantena, ki pa jo lahko po določenem času z negativnim izvidom testa predčasno zaključijo.

Amsterdam
PROFIMEDIA

PREBERITE ŠE: