Ker so nekateri goljufali, samotestiranje ponekod ne zadošča več za PCR-test

Koronavirus 26. Jan. 202209:37 > 10:565 komentarjev
Delite:
Samotestiranje
Foto: PROFIMEDIA

Ponekod do PCR-testa niste več upravičeni, če želite pozitiven rezultat hitrega testa izkazati s testom za samotestiranje. Ni manjkalo tistih, ki so s fotografijami testov za samotestiranje goljufali in kot dokaz za pozitiven test uporabljali rezultat, ki ni bil njihov.

Večina oseb, ki so upravičene do PCR-testa, s katerim potrjujemo okužbo s koronavirusom, se mora na PCR-testiranje odpraviti z dokazilom o pozitivnem hitrem testu. Tega lahko opravijo na eni od mnogih testirnih točk ali pa sami doma s testom za samotestiranje. Številni pa ne vedo, da na nekaterih točkah, ki odvzemajo brise za testiranje s PCR-metodo, kot dokazilo ne veljajo vsi hitri testi.

Tako je denimo podjetje Pacient, ki na Savski cesti v Ljubljani ponuja tudi testiranje s hitrimi in PCR-testi. Če želite pri njih opraviti PCR-test, se na lokaciji brez naročanja zglasite s pozitivnim rezultatom hitrega testa, ki je bil opravljen pri kateremkoli izvajalcu hitrih testiranj, in ga izkažete z dobljenim SMS. Pozitiven rezultat hitrega testa za samotestiranje pa po drugi strani kot dokazilo ne velja, so potrdili v podjetju.

Razlog za to je, da so s hitrimi testi za samotestiranje oziroma fotografijami pozitivnih hitrih testov za samotestiranje nekateri goljufali. Kot dokazilo so uporabljali test oziroma fotografijo testa s pozitivnim rezultatom, ki ni bil njihov.

“Vemo, da so jih posojali oziroma fotografijo delili z drugimi, PCR-test pa so potrebovali za svoje osebne interese, kot so potovanja in podobno,” je za N1 potrdil direktor podjetja Pacient Roman Meško. Kot je dejal, so takšno manipulacijo ugotavljali že nekaj časa, odkar so zmogljivosti laboratorijev omejene in je na voljo omejeno dnevno število testiranj, pa so se odločili, da testov za samotestiranje kot dokazilo ne bodo več sprejemali.

Ponekod nabor dokazil razširili

Po drugi strani so na testirnih točkah, ki jih najdemo na bencinskih črpalkah Petrol v prestolnici na Tivolski in Celovški cesti, pred tednom dni razširili nabor testov, ki veljajo kot dokazilo za PCR-testiranje. Na teh točkah testiranje izvaja Ordinacija dentalne medicine.

Še do 19. januarja je bilo brezplačno testiranje s PCR-metodo ob predložitvi kartice zdravstvenega zavarovanja mogoče le, če je bil tudi hitri test, ki je pokazal pozitiven rezultat, opravljen pri njih. Od 19. januarja, ko se je v državi spremenil protokol testiranja s PCR-metodo, pa velja, da PCR-teste opravljajo na podlagi dokazila o pozitivnem hitrem testu po samotestiranju in pozitivnem hitrem testu, ki je bil opravljen pri njih ali kateremkoli drugem izvajalcu. 

Kot je za N1 v imenu ordinacije pojasnil doktor dentalne medicine Sandi Troha, so pred 19. januarjem testiranje s PCR-metodo omejevali, saj tako obširno testiranje ne bi bilo racionalno. Zdaj sledijo obvestilu ministrstva za zdravje in – tako Troha – je več kot 90 odstotkov PCR-testov, ki jih opravijo, pozitivnih.

Če so se pred 19. januarjem vsi posamezniki z znaki ali sumi okužbe odpravili na PCR-testiranje, je od takrat PCR-test namenjen le tistim, ki so prisotnost koronavirusa že potrdili s hitrim testom in spadajo v rizične skupine prebivalstva.

PREBERITE ŠE:

Komentari

Vaš komentar