Organizatorji bodo preverjali, kdo izpolnjuje pogoj PCT na prireditvah

Koronavirus 22. Jul. 202114:59 > 22:551 komentar
Delite:

Vlada je odločila, da bo izpolnjevanje pogoja PCT za udeležbo na dogodkih in shodih obvezno, organizatorji pa bodo morali preverjati izpolnjevanje tega pogoja. Ukrep bo začel veljati s ponedeljkom.

Vlada je na današnji seji sprejela odločitev, da morajo organizatorji javnih prireditev, javnih shodov, športnih in kulturnih prireditev od ponedeljka dalje ob vstopu na dogodek preveriti, ali udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani, op.p.), v primeru, da pogoja ne izpolnjujejo, pa jim bodo vstop prepovedali.

To velja tudi za ponudnike blaga in storitev, upravljavce žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog. Prav tako morajo organizatorji na vidnem mestu pisno opozoriti na obveznost izpolnjevanja PCT pogoja, kot je sicer veljalo že do sedaj.

Mateja Logar, vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, je poudarila, da je sistem PCT po eni strani zagotovilo, da so tisti, ki se udeležijo prireditve, varni in ne bodo zboleli. Po drugi strani zagotavlja vzdržnost zdravstvenega sistema, ko ljudje ne zbolevajo. “Ne gre za to, da bi komur koli hoteli nalagati dodatno delo ali oteževati pogoje poslovanja,” je zagotovila, ampak je cilj PCT pogoja zagotavljanje varnosti in zdravja. Zato upa, da bodo organizatorji prireditev dobronamerno vzeli to omejitev in kot del nove realnosti.

QR koda, ne pa tudi osebni podatki

Izpolnjevanje enega od PCT pogojev bodo organizatorji dogodkov lahko preverjali prek mobilne aplikacije, ki jo je razvil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Tako se bo na aplikaciji izpisala QR koda, ne pa kakšni osebni podatki, niti to, kateri pogoj PCT posameznik izpolnjuje.

“Brez sistema PCT si ne predstavljamo, da bi lahko varno izvajali dejavnosti še jeseni, ko se pričakuje porast tudi drugih okužb,” je opozorila vodja svetovalne skupine Logar. Po njenih besedah je prevladujoča različica novega koronavirusa delta bolj kužna, zato je treba še bolj poskrbeti, da ne bo prišlo do širjenja virusa.

Vlada je do 1. avgusta podaljšala tudi veljavnost ostalih ukrepov.

Veljavnost testov krajša kot doslej

Obetajo pa se tudi spremembe glede trajanje veljavnosti PCR in hitrih antigenskih testov. Glede na današnjo odločitev vlade bo od 23. avgusta za zaposlene v tistih dejavnostih, kjer je za necepljene oziroma neprebolevnike obvezno testiranje, veljavnost testov krajša kot doslej. Veljavnost negativnega hitrega testa bo po novem 48 ur od odvzema brisa in 72 ur od odvzema pri PCR testu, kot to velja na primer za prehajanje meje.

“Gre za povsem strokovno odločitev, saj je negativen izvid hitrega testa zanesljiv le 48 ur, PCR pa 72 ur, kasneje se zanesljivost zmanjša. Ko imamo cepljenje, ni razloga, da bi bila v delovnih organizacijah veljavnost hitrega ali PCR testa drugačna kot drugod, kjer velja pogoj PCT,” je pojasnila Logar. Pogoj PCT ostaja za tiste profile zaposlenih, ki imajo stike s strankami. Kdo bo kril stroške za opravljanje hitrih testov za necepljene zaposlene, pa Mateja Logar še ne ve.

Ob tem je Logar ponovno pozvala k cepljenju proti covidu-19. Opozorila je, da je precepljenost med najranljivejšimi, to je med oskrbovanci domov za starejše, visoka. Zato nedavnih izbruhov v domovih ni bilo, če pa se je starostnik vseeno okužil, pa je prebolel covid-19 v lažji obliki in hospitalizacija ni bila potrebna. Prav tako ob cepljenju starostnikov v domovih niso beležili kakšnih hujših stranskih učinkov.

Če je cepivo varno in učinkovito za ranljivo skupino, “smo lahko toliko bolj prepričani, da bo cepivo učinkovito in varno tudi za ostale,” je dejala. Cepljenje je možnost, ki jo je treba po njenem mnenju izkoristiti. Gre za metodo, ki je najbolj učinkovita za preprečevanje okužb, ne le covida-19, ampak tudi denimo tetanusa in davice. Spomnila je, da smo prav s cepljenjem v preteklosti uspeli izkoreniniti črne koze in skorajda tudi otroško paralizo. Zato upa, da se bomo na podlagi izkušenj s cepljenjem iz preteklosti odločili tudi za cepljenje proti covidu-19.

Cepljenje v Sloveniji poteka počasi

Hkrati je Logar pozvala vse, ki odhajajo na dopust, naj se tam varno obnašajo, saj je virus prisoten tudi na počitnicah. Prav tako naj povratniki z dopusta ne pozabijo na varnost tistih, h katerim se vračajo z dopusta. Po njenih besedah odloki stopijo v veljavo v ponedeljek, globe za neupoštevanje odlokov pa naj bi se gibale od 400 do 1000 evrov.

Podatkih NIJZ je bilo do zdaj z enim odmerkom cepljenih 884.029 ljudi, z vsemi pa 777.196. V zadnjih tednih se je cepljenje pri nas sicer upočasnilo. Da je število cepljenih v Sloveniji prenizko za uspešno zaustavljanje četrtega vala, pa je včeraj na svojem Twitterju opozoril tudi predsednik vlade Janez Janša. “Odgovorni in zaposleni v zdravstvu so pred zahtevno nalogo,” je zapisal.

Komentari

Vaš komentar