Logar pojasnjuje: Hitri testi primerni za tiste brez simptomov

Koronavirus 22. Sep 202114:59 > 15:12 5 komentarjev
Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar
Bobo

Cepljeni s simptomi morajo opraviti bolj zanesljiv PCR-test, saj bi bil lahko rezultat pri testiranju s hitrim testom lažno negativen, oseba pa bi okužbo s koronavirusom širila naprej. Še vedno pa je s hitrimi testi priporočljivo testiranje cepljenih, ki nimajo bolezenskih znakov.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je v pogovoru za MMC dejala, da polno cepljenim svetujejo, “da se ne testirajo s hitrimi antigenskimi testi, ker pri cepljenih niso dovolj zanesljivi, sploh na začetku bolezni, ampak se morajo testirati s PCR-testom”.

Na družbenih omrežjih je ta izjava sprožila kar nekaj zmede in dvomov.

Za N1 je Mateja Logar pojasnila, da je govorila o ljudeh, ki so cepljeni in zbolijo z bolezenskimi znaki. V tem primeru po njenih besedah ne zadošča testiranje s hitrim antigenskim testom, saj je lahko rezultat takšnega testa negativen. Potreben je PCR-test, ki je bolj občutljiv na prisotnost virusa.

“Na začetku je lahko pri cepljenih koncentracija virusa še nekoliko manjša, ni pa nujno, da dolgo časa vztraja majhna. Pozneje lahko postane zelo zelo velika. Ljudje naredijo hitri antigenski test in mislijo, da so negativni. Seveda lahko na ta način širijo okužbo,” je povedala.

Preventivno testiranje cepljenih je smiselno

Na vprašanje, ali je v kolektivu, v katerem so vsi cepljeni, zaradi preventive še smiselno testiranje s hitrimi antigenskimi testi, pa je vodja svetovalne skupine odgovorila pritrdilno.

V Sloveniji je bilo do danes z enim odmerkom cepljenih 1.098.391 ljudi oziroma 52 odstotkov prebivalcev. Polno cepljenih je 973.971 oziroma 46 odstotkov prebivalcev. Za primerjavo, v EU je polno cepljenih 61 odstotkov prebivalcev.

V Sloveniji testiranje s hitrimi antigenskimi testi od avgusta ni več brezplačno. Za hitri antigenski test mora posameznik odšteti 12 evrov. Mateja Logar je za MMC povedala še, da svetovalna skupina v prihodnje vladi ne namerava predlagati, da bi “v taki obliki, kot je bila pred dostopnostjo cepljenja”, ponovno uvedli brezplačno testiranje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje