Maske in omikron: kakšno morate nositi in kako dolgo

Koronavirus 24. Jan 202207:21 > 07:21 3 komentarji
maske
PROFIMEDIA

Ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je pred kratkim izdal nove smernice o maskah. Američane je pozval, naj nosijo najboljšo zaščitno masko, takšno, ki se dobro prilega in ki jo bodo nosili dosledno, in maske razvrstil po stopnji zaščite.

“Maske iz ohlapnih tkanin zagotavljajo najmanj zaščite, večplastne fino tkane nudijo večjo zaščito, dobro prilegajoče se kirurške maske za enkratno uporabo in KN95 nudijo še več zaščite, dobro prilegajoče se maske, ki jih je odobril Nacionalni inštitut za zdravje in varnost pri delu (vključno z N95 – evropske FFP2), pa ponujajo najvišjo raven zaščite,” piše v priporočilih CDC.

Mnogi strokovnjaki za javno zdravje že mesece pozivajo ljudi, da si priskrbijo najkakovostnejše maske, vključno z zdravstveno analitičarko CNN dr. Leano Wen. Odgovorila je na nekaj pogostih vprašanj o njih.

Leana Wen je zdravnica urgentne medicine in gostujoča profesorica zdravstvene politike in upravljanja na fakulteti za javno zdravje Milken Institute Univerze George Washington. Je tudi avtorica knjige “Lifelines: A Doctor’s Journey in the Fight for Public Health”.

Zakaj ste pozivali CDC, da spremeni priporočila o maskah?

Dr. Leana Wen: Že več kot leto dni vemo, da se koronavirus prenaša po zraku. Kakovost maske je pomembna, saj skušamo preprečiti okužbo, ki je močno prenosljiva. To je še posebej pomembno zdaj, ko imamo izjemno nalezljivo različico omikron. Ljudem bi morali omogočiti, da nosijo pravo masko – najboljšo masko – ki jih ščiti.

Kakšno masko bi priporočili ljudem?

Wen: V zaprtih prostorih, kjer je gneča, toplo priporočam, da ljudje nosijo masko N95, KN95 ali KF94. N95 je ameriški standard; KN95 kitajski; KF94 korejski, FFP2 pa evropski standard. Te maske so zelo učinkovite pri zaščiti pred prenosom koronavirusa.

CDC zelo poudarja doslednost. Nekaterim se bodo maske N95 zdele neudobne. Predlagam, da preizkusijo različne vrste. Nekomu se bo maska N95 morda zdela preveč omejujoča, KN95 pa mu bo v redu. Drugi imajo raje KF94. Nekatere maske imajo elastične zanke na ušesih, nekatere elastiko okoli glave in tudi različni ljudje imajo različne občutke.

Kaj pa če nekomu nobena od teh mask ni udobna?

Wen: Če nekdo res ne more nositi maske tipa N95, naj nosi dve maski. Razmisli naj o nošenju medicinske kirurške maske, nato pa naj da čez še eno dobro prilegajočo se masko iz blaga.

Kako naj vemo, ali je to, kar kupujemo, original ali ponaredek?

Wen: Kupujte maske od zaupanja vrednih virov.

Naj kupim masko N95 z izdihovalnim ventilom ali brez njega?

Wen: Svetujem, da poiščete masko brez izdihovalnega ventila. Maske z ventili zelo dobro ščitijo uporabnika, vendar bi lahko v primeru okužbe virusni delci ušli iz ventila in okužili druge. A stopnja uhajanja virusa je precej nizka; maske N95 z izdihovalnim ventilom delujejo tako kot kirurške maske ali maske iz blaga v smislu zaščite drugih. Torej, če je maska N95 z ventilom edina, ki jo lahko nosite, jo nosite, vendar ni kakovostnejša od N95 brez ventila. In ne pozabite poskusiti KN95 ali KF94 – te bodo morda še udobnejše za vas.

Maske so drage. Ali jih je treba vsak dan zavreči?

Wen: Kolikokrat jih boste uporabili, je odvisno od njihovega stanja in pogostosti uporabe. Nekdo, ki občasno uporablja maske, da gre v trgovino z živili, bo morda lahko ponovno uporabljal isto masko več tednov. Nekdo drug, ki jo nosi ves dan na delu, jo bo morda moral zamenjati vsakih nekaj dni.

Pri odločanju, ali je čas za zamenjavo maske, uporabite zdravo pamet. Zavrzite jo, če je očitno vdrta ali če je mokra ali umazana – na primer, če ste kihali vanjo.

Ali moramo maske čistiti?

Wen: Ne, in ne priporočam, da jih poskusite očistiti. Škropljenje z razkužilom ali vodo ali segrevanje maske v mikrovalovni pečici lahko poškoduje masko.

Nekateri so zaskrbljeni, da maske nosijo virus. Malo dokazov je o prenosu koronavirusa s površin, a če želite biti še posebej varni, imejte dve ali tri maske, ki jih uporabljate vsak dan. Ko nehate uporabljati eno masko za tisti dan, jo dajte v plastično vrečko ali posodo. Naslednji dan uporabite drugo, nato pa se vrnite k prvi maski. Ne pozabite je zavreči, če je umazana ali vlažna, in uporabite novo.

Kaj pa otroci – ali lahko tudi oni nosijo maske N95 oziroma FFP2?

Wen: Za otroke je na voljo nekaj mask tipa KFN94 in KN95, vendar je treba opozoriti ljudi, da je prileganje res bistvenega pomena. Nekaterim otrokom se zdijo udobne. V nasprotnem je dobra alternativa kirurška maska z masko iz blaga čez njo.

Veliko je negotovosti, kaj se dogaja z omikronom in covidom-19 na splošno. Ali obstaja vsaj neka gotovost pri nošenju mask?

Wen: Da, nošenje mask je pomembna zaščita – še posebej ko virus toliko kroži med prebivalstvom. Zavedati se morate, da vas, če nosite visokokakovostno masko, še vedno ščiti, tudi če drugi v vaši bližini ne nosijo redno maske. Resnično želim, da bi vsi svoje maske nadgradili in imeli najboljšo masko, ki jo lahko dosledno nosijo oziroma jo nosijo v zaprtih prostorih, kjer je veliko ljudi.

Avtorica: Katia Hetter/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje