Mati cepljenega petletnika: “Želim, da se z virusom sreča vsaj deloma zaščiten”

Koronavirus 17. Dec 202111:04 > 19:05

V teh dneh so na cepljenje proti covidu-19 prvi starši pripeljali svoje otroke, stare od 5 do 11 let. Mama petletnika, ki so ga cepili v ljubljanskem zdravstvenem domu, se je za to odločila, ker želi, da se otrok z virusom sreča vsaj deloma imunsko pripravljen in zaščiten, saj jo skrbijo posledice bolezni. Fantek nam je po cepljenju povedal, da ga ni nič bolelo in da ga ni bilo strah.

“Za cepljenje sem se odločila, ker moramo narediti vse, kar je v naši moči v boju proti epidemiji. Cepiva so naše najboljše orodje, čeprav ne popolno. V naslednjih tednih, mesecih se bomo čisto vsi srečali z virusom in za svojega otroka bi veliko raje, da se z njim sreča vsaj deloma imunsko pripravljen in zaščiten, kot pa da pustimo virusu prosto pot in s tem omogočimo tudi dolgoročne posledice bolezni,” pravi mama petletnika. Med posledicami covida-19, ki jo najbolj skrbijo, našteje vnetja srčne mišice, posledice na žilah, živčevju in tako naprej.

Stranski učinki cepljenja je ne skrbijo.

Po svetu je bilo cepljenih že na milijone otrok in hujših neželenih učinkov niso zaznali. V Sloveniji pa je bilo po podatkih NIJZ cepljenih več kot 38 tisoč najstnikov, starih od 12 do 17 let.

Cepimo otroke, starejši necepljeni

Če bi se cepili vsi starejši, bi epidemijo obvladali in otrok ne bi bilo treba cepiti. Toda to se ni zgodilo. “Žalostno je, da prelagamo breme na otroke, kot skupnost smo naredili premalo, da bi jih zaščitili. Toda za svojega otroka želim, da je zaščiten, za vse, ki bodo prišli z njim v stik pa, da so nekoliko bolj varni,” pravi mama.

Fantek nam je po cepljenju povedal, da ga ni nič bolelo in da ga ni bilo strah. Na naše vprašanje, zakaj se je cepil, pa je odgovoril: “Da premagamo koronavirus.”

Da so vsi otroci, ki te dni prihajajo na cepljenje, zelo pogumni, dobre volje, ponosni in pripravljeni na cepljenje, so nam povedali zdravniki in medicinske sestre v cepilnem centru.

Morda vas zanima tudi: