Med dolenjskimi maturanti potrdili 108 okužb, med gorenjskimi 26

Koronavirus 12. Jul 202114:10 > 18:21 0 komentarjev

Med dolenjskimi maturanti so do vključno nedelje potrdili 108 okužb s koronavirusom, med gorenjskimi 26. Preliminarni rezultati kažejo, da bi lahko šlo za delta različico. Rezultati sekvenciranja vzorcev bodo znani verjetno še v tem tednu, je povedala Eva Grilc, predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Na maturantskem izletu so se po besedah Grilc okužili večinoma necepljeni dijaki.

Med udeleženci maturantskega izleta iz Dolenjske, ki so se iz španskega letovišča Lloret de Mar vrnili 3. julija, je bilo do vključno nedelje potrjenih 108 okužb s koronavirusom in 51 sekundarnih okužb. Med skupino udeležencev maturantskega izleta iz Gorenjske, ki so prav tako letovali v Lloret de Maru, a so se vrnili v četrtek, 8. julija, pa je bilo do nedelje potrjenih 26 okužb in šest sekundarnih okužb.  Epidemiološka služba je udeležence dolenjske skupine maturantov anketirala in obravnavala v četrtek, gorenjsko skupino pa v petek.

Sum delta različice

Kot je povedala Eva Grilc, predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), klinične slike potrjenih dijakov verjetno niso hude. “Ker so zdravi mladi ljudje, je potek bolezni blag,” je dejala in dodala, da so se, kot ji je znano, okužili večinoma necepljeni dijaki. “Vsekakor pa NIJZ priporoča, da se osebe pred potovanji cepijo,” je še povedala.

Točnega podatka, koliko ljudi je zaradi maturantskih izletov v karanteni, Grilc nima. “Med dolenjsko skupino je bilo potrjenih 108 okužb od 334 udeležencev, v gorenjski pa 26 od 318 udeležencev. V karanteni je že zaradi tega teoretično čez 600 oseb,” je podatke predstavila Grilc. Epidemiološka služba NIJZ je sicer prepoznala 409 visoko tveganih stikov, ki so jih povzročili udeleženci maturantskega izleta iz Dolenjske, ter 248 visoko tveganih stikov, ki so jih povzročili gorenjski udeleženci. Za visoko tvegane stike so predlagali karanteno na domu.

Dve vrsti karantene

Pri nas sicer obstajata dva načina odrejanja karanten, in sicer epidemiologi NIJZ predlagajo odreditev karantene za opredeljene visoko tvegane stike z osebo, pri kateri je bila okužba potrjena. Druga pa je karantena, ki je v pristojnosti policije na meji in jo odredi za tiste posameznike, ki prihajajo iz držav s slabo epidemiološko sliko.

Kljub izdani karanteni odšli na dopust na Hrvaško

Med dijaki, ki so se udeležili maturantskega izleta, pa je nekaj tudi takšnih, ki so se odpravili naprej na dopust, čeprav spadajo med visoko tvegane stike. Po besedah Grilc naj bi šlo za “dve ali tri osebe”. Kot je povedala, pa je NIJZ o tem že obvestil hrvaške zdravstvene organe.

Kaj to dejansko pomeni, je Grilc razložila, da oseba karanteno preživi na tistem naslovu, kot jo je navedla NIJZ. “Po navadi je tako, da dobijo kontrolo na Hrvaškem, in sicer tako, da jih obišče zdravstvena inšpekcija. Karanteno morajo prestati na način, da ne smejo zapuščati objekta ali se kopati,” je poudarila.

Ali je med dijaki potrjena tudi delta različica, je Grilc dejala, da so bili vzorci poslani na sekvenciranje, rezultati pa bodo verjetno znani v tem tednu. “Sumi se, da gre za delta različico, vendar potrjeno še ni,” je izpostavila. Na NIJZ so sicer v nedeljo že pojasnili, da preliminarni rezultati analize vzorcev kažejo, da bi lahko šlo za delta različico koronavirusa, vendar dokončnih rezultatov še ni.

Grilc je ob tem dodala, da delta različica ne predstavlja zdravstvene skrbi za mlajše, temveč za starejše. “Gre za skrb za zdravje naših bližnjih – staršev in starih staršev. Mlade osebe po navadi zbolijo z blagimi simptomi ali pa sploh ne zbolijo, vendar lahko prenesejo okužbo na družinske člane, pri katerih ta okužba lahko poteka veliko težje,” je ob tem še dodala Grilc.

Na vprašanje, ali gre skok okužb, ki jih v teh dneh zaznavamo v Sloveniji, deloma pripisati tudi dijakom, je Grilc dejala, da gre res delno na račun dijakov, delno pa se epidemiološka slika spreminja. Izrazila je upanje, da ne bo šlo za hud preskok.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!