Prepozno za tretji odmerek? Se lahko vdor koronavirusa v domove ponovi?

Delite:
Starostniki
Foto: Profimedia

Domovi za starejše občane počasi prehajajo v cepljenje stanovalcev s tretjim poživitvenim odmerkom cepiva. Na začetku tedna je bilo za izvajanje cepljenja dogovorjenih več kot 80 domov, po naših poizvedbah pa je interes za tretji odmerek med stanovalci relativno velik. V Rogaški Slatini ga je včeraj denimo prejela skoraj polovica stanovalcev tamkajšnjega Pegazovega doma.

Oskrbovanci domov za starejše sodijo med ranljivejše skupine: lani se je prav njim namenilo prve odmerke cepiva, zdaj jim stroka svetuje poživitveni odmerek. Tretji odmerek zdravstvo priporoča tudi starejšim od 70 let in posebej ranljivim kroničnim bolnikom.

“Za izvajanje cepljenja s tretjim odmerkom je dogovorjenih več kot 80 domov za starejše občane, z njim pa je bilo že cepljenih 1.031 stanovalcev,” je na začetku tedna navedel minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

Po njegovih navedbah so se drugi domovi za starejše občane za cepljenje s tretjim odmerkom še dogovarjali. Do ponedeljka je tretji poživitveni odmerek cepiva prejelo 6,2 odstotka stanovalcev domov za starejše občane oziroma 1.031 stanovalcev, kot je še navedel minister.

Jus: Bojim se, da se lahko vdor koronavirusa v domove ponovi

Na območju, za katero je pristojen mariborski zdravstveni dom, je precepljenost s tretjim, poživitvenim odmerkom nizka, je za N1 dejal pomočnik direktorja za zdravstveno nego Aleksander Jus. Veliko stanovalcev je sicer okužbo s koronavirusom prebolelo, a je treba za njihovo zaščito ustrezno poskrbeti.

“Bojim se, da zaščita ne bo pravočasna in se lahko ponovi vdor koronavirusa v domove za starejše. Vemo, da gre za najbolj ogroženo skupino prebivalcev,” je rekel. Dodal je, da mariborski cepilni center ves čas ostaja v enaki navezi z domovi, tako kot so to zastavili ob prvih cepljenjih.

Direktor Doma Danice Vogrinec v Mariboru Marko Slavič je za N1 potrdil, da stanovalcev v domu s poživitvenim odmerkom še niso začeli cepiti, predvideva pa, da bi lahko začeli v naslednjem tednu – odvisno od razpoložljivosti cepiva. “Prav v tem trenutku sestavljamo končni seznam stanovalcev, ki bodo cepljeni s poživitvenim odmerkom,” je pojasnil in dodal, da je interes za tretji odmerek med stanovalci relativno velik. 

Kot je dejal, opažajo in vedo, da je cepljenje pripomoglo k temu, da so zajezili širjenje virusa v obsegu, kot se je širil v prvem in drugem valu, in uspelo jim je sploščiti krivuljo okuženih na daljše obdobje. “Relativno veliko stanovalcev nam je uspelo ohraniti neokuženih, in seveda je cepljenje pripomoglo k temu, da se okužbe številčno niso še bolj razplamtele,” je pojasnil. Upoštevajoč mnenje stroke tudi od tretjega odmerka pričakujejo vzpostavljanje tovrstne odpornosti.

V Rogaški Slatini tretji odmerek za skoraj polovico stanovalcev

Slabih štirideset kilometrov južneje v Pegazovem domu v Rogaški Slatini pa so stanovalce doma s tretjim odmerkom začeli cepiti v četrtek. Poživitveni odmerek cepiva je prejela skoraj polovica stanovalcev doma, je za N1 potrdil Matjaž Čampa, direktor domov za starejše Comett, ki upravlja domova v Rogaški Slatini in Kranjski Gori.

Kot je pojasnil, je zaznati interes za tretji odmerek tudi med preostalimi stanovalci doma. “Vendar pa gremo korak za korakom. Že tehnično gledano bi bilo vse naenkrat cepiti neizvedljivo, prav tako pa vsak potrebuje svoj čas, da se odloči, ali si tretjega odmerka želi,” je dejal.

Za število cepljenih stanovalcev v domu v Kranjski Gori Čampa točnega podatka ni imel, dejal pa je, da so številke po vsej verjetnosti podobne. 

“Če si cepljen, so posledice v primeru nove okužbe, ki se te prej ali slej dotakne, zagotovo manjše. Ali je zaradi cepljenja manj okužb? Seveda. Je pa tudi manj okužb zato, ker smo – takrat, ko smo začeli cepiti – padli v poletno obdobje. Cepljenje za starejše je nujno, moramo pa se zavedati, da ne prinaša totalne imunosti,” je pojasnil Čampa in poudaril splošno skrb za varnost in zdravje. 

Vsaj z enim odmerkom cepljenih 95,5 odstotka stanovalcev

Na začetku tedna je bilo cepljenih 95,5 odstotka stanovalcev v domovih za starejše. Od tega z dvema odmerkoma 80,6 odstotka, z enim odmerkom 8,8 odstotka stanovalcev in s tretjim 6,2 odstotka stanovalcev. Med zaposlenimi je precepljenost 60,5-odstotna, od tega 53,4-odstotna z dvema, 12,6-odstotna z enim in 0,6-odstotna s tremi odmerki.

Komentari

Vaš komentar