Mediana: 47 odstotkov prebivalcev se ne bi cepilo z novim cepivom

Koronavirus 10. Okt 202210:09 0 komentarjev
Cepljenje
Foto: PROFIMEDIA

Nova javnomnenjska raziskava Mediane razkriva nizke namere prebivalcev, da se cepijo. 47 odstotkov vseh vprašanih se ne bi odločilo za cepljenje z novim cepivom, prilagojenim tudi proti omikronu, na voljo pa je od prejšnjega meseca. Namera za cepljenje je najvišja med tistimi, ki so že prejeli vse možne odmerke cepiva.

Inštitut Mediana je med 20. in 22. septembrom opravil javnomnenjsko raziskavo o namerah prebivalcev, da se cepijo. Na podlagi raziskave, v kateri je sodelovalo 435 polnoletnih prebivalcev Slovenije, ugotavljajo, da se s poživitvenim odmerkom cepiva, ki je prilagojeno tudi različici omikron, namerava cepiti nekaj več kot četrtina, natančneje 27 odstotkov vprašanih. Kar 47 odstotkov jih pravi, da se ne bodo cepili, slaba četrtina pa je še neodločena. Po podatkih, zbranih konec septembra, so poživitveni odmerek že prejeli približno trije odstotki vprašanih.

Pri ugotavljanju, koliko odmerkov cepiva proti covidu so že prejeli, le pet odstotkov vprašanih odgovarja, da so že prejeli en odmerek ali pa sploh še niso bili cepljeni proti covidu-19. 14 odstotkov jih je prejelo dva odmerka, kar 81 odstotkov pa tri. Iz analize odgovorov izhaja, da je namera za cepljenje s poživitvenim odmerkom najvišja med tistimi, ki so do sedaj že prejeli vse možne odmerke, torej tri. Med tistimi, ki nameravajo prejeti poživitveni odmerek, so v primerjavi s populacijo statistično značilno reprezentativne ženske, dodajajo pri Mediani.

Med tistimi, ki se za poživitveni odmerek najverjetneje ne bodo odločili, je največ takšnih, ki že do sedaj niso prejeli nobenega odmerka cepiva proti koronavirusu, in sicer kar 55 odstotkov. Le en odmerek je prejelo sedem odstotkov vprašanih, 29 odstotkov pa dva odmerka. Desetina vprašanih, ki se ne nameravajo cepiti s poživitvenim odmerkom, je prejela vse tri odmerke. V skupini vprašanih, ki se ne namerava cepiti, so v primerjavi s populacijo nadpovprečno zastopani moški ter starejši od 65 let.

*Z Mediane sporočajo, da je v raziskavi sodelovalo 435 polnoletnih prebivalcev Slovenije. Vzorec je za Slovenijo reprezentativen po spolu, starosti, izobrazbi in regiji. Največja napaka ocene deleža: 2,0.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!