Carotta o omikronu v bolnišnicah: To je vesoljni potop

Koronavirus 27. Jan 202209:36 > 16:39
Carotta thumbnail
N1

Vse več slovenskih bolnišnic na covidnih oddelkih zdravi tudi bolnike, ki so sicer okuženi s koronavirusom, vendar pa bolnišnično zdravljenje potrebujejo zaradi drugih bolezni. Predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je opisala, da nov protokol za bolnišnice predvideva, da bi bolnike, ki so bili v bolnišnice sprejeti zaradi drugih bolezni, pa so se potem okužili s koronavirusom, izolirane zdravili na primarnih oddelkih. "Vsaka bolnišnica pa se bo odločila po svoje," je dodala. Število bolnikov na intenzivni terapiji se v ljubljanskem UKC znižuje. Vsi ti bolniki so se okužili še z delto, zaradi omikrona za zdaj nihče ne potrebuje intenzivne terapije.

Na covidnih oddelkih nekaterih bolnišnic zdravijo tudi s koronavirusom okužene bolnike, ki bolnišnično zdravljenje sicer potrebujejo zaradi drugih bolezni, so v sredo potrdili v več slovenskih bolnišnicah.

Po besedah strokovnega direktorja ptujske bolnišnice Teodorja Pevca gre za navodila zdravstvenega ministrstva, ki pa bi se lahko v prihodnje spremenila. Pevec je dejal, da si v bolnišnici želijo, da bi bolnike, pri katerih covid-19 ni primarni vzrok hospitalizacije, izolirali na bolnišničnih oddelkih, ki bolnikom nudijo oskrbo njihove primarne zdravstvene težave.

Tudi v SB Celje so pojasnili, da bolnike z drugimi zdravstvenimi težavami ob potrjeni okužbi s koronavirusom večinoma premeščajo na covidne oddelke. Ob tem so poudarili, da je za bolnike bolje, da se zdravijo na oddelkih, kjer zdravijo njihove primarne bolezni. Zato se trenutno z drugimi bolnišnicami in ministrstvom za zdravje dogovarjajo o načinu obravnave teh bolnikov. Tudi iz SB Murska Sobota so sporočili, da so v torek na covidnem oddelku zdravili 30 bolnikov, od tega so bili štirje hospitalizirani zaradi drugih težav, ob tem pa so bili pozitivni na koronavirus.

V SB Brežice so ob 11 covidnih bolnikih na covidnem oddelku zdravili tudi 13 bolnikov, ki so hospitalizirani zaradi drugih težav, ob tem pa so bili okuženi s koronavirusom. Tudi v SB Jesenice so v zadnjih tednih na covidni oddelek sprejeli precej bolnikov, ki so bili sprejeti zaradi drugih razlogov, ob tem pa so bili okuženi s koronavirusom. V SB Murska Sobota so v torek na covidnem oddelku zdravili 30 bolnikov, od tega so bili štirje hospitalizirani zaradi drugih težav, ob tem pa so bili pozitivni na koronavirus.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor je v zadnjem tednu naraslo število bolnikov s covidom-19, vedno več je zaradi okužb in karanten odsotnih zaposlenih. Samo v ponedeljek so potrdili 43 novih okužb med zaposlenimi, zato strokovni direktor Matjaž Vogrin ocenjuje, da bo kadrovski izpad v prihodnje še večji. V zadnjem tednu so vsakodnevno soočeni tudi z vdori okužb z novim koronavirusom v oddelke za ostale bolnike, t. i. bele cone, čeprav pri vseh bolnikih ob sprejemu v bolnišnico opravijo tako hitri antigenski kot PCR-test. “Vsak bolnik, ki je umeščen v našo ustanovo, je dokazano negativen ob sprejemu. A čez nekaj dni so pozitivni,” je pojasnil Vogrin. Pozitivnega bolnika nato premestijo na covidni oddelek. Po Vogrinovih besedah je zaradi izpada osebja neizbežno, da začnejo s koronavirusom okužene bolnike, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje zaradi drugih bolezni, puščati na teh oddelkih, ne pa da jih premeščajo na covidne oddelke.

Ni povsem jasno, ali podatki o covidnih bolnikih, ki jih vsakodnevno sporoča vlada, vključujejo tudi bolnike, ki so na covidne oddelke premeščeni zgolj zaradi okužbe s koronavirusom, ne pa tudi zaradi zdravstvenih težav zaradi covida-19. Z ministrstva za zdravje so v ponedeljek sporočili le, da ločenih evidenc za ene in druge ne vodijo.

Carotta je dejal, da se na podatkih, ki jih dobivajo, točno ve, koliko je tistih, ki so v bolnišnici zaradi covidnega obolenja, in tistih, ki so bili sprejeti zaradi drugega obolenja. “Včeraj je bil podatek, da ima 58 odstotkov pacientov na covidnih oddelkih osnovno diagnozo covida. Na intenzivnih oddelkih je ta odstotek večji,” je potrdil. V prihodnje bo tudi vlada začela sporočati podatke na ločen način, je potrdila vladna govorka Maja Bratuša.

Zaradi drugačnosti omikrona potreba po novem protokolu za bolnišnice

Koordinator covidnih bolniških postelj pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta je opisal, kako je vpliv omikrona na bolnišnice drugačen, kot smo ga bili vajeni do zdaj, in naštel tri dejavnike. Prvič, ta različica je predvsem udarila po zaposlenih, ki so morali v karanteno in izolacijo. Tako je največji problem v bolnišnicah trenutno manko zaposlenih, enake težave pa so tudi v drugih segmentih družbe.

Drugič, na bolniške oddelke, kamor so bili ljudje sprejeti na zdravljenje zaradi necovidnih patologij, omikron zelo hitro vdira in okuži tudi ljudi, ki so bili na sprejemu negativni. “En okuženi pomeni celoten okužen oddelek v nekaj dneh, v večjih oddelkih je to lahko tudi 30 bolnikov, ki se zdravijo zaradi druge patologije,” je dejal Carotta. “Naši covid oddelki se trenutno polnijo z asimptomatskimi covidnimi bolniki, ki potrebujejo nadaljevanje zdravljenja zaradi osnovne bolezni, zaradi katere so bili sprejeti v bolnišnico.” Tretji vpliv se kaže v pritiskih na urgentnih centrih, kjer pri testiranju ugotovijo sočasno okužbo. “Sprejeti so zaradi zloma gležnja, sočasno pa imajo potrjeno še covid okužbo,” je opisal.

Sicer je pritisk omikrona na oddelke intenzivne nege splošno gledano šibkejši.

Dejal je, da se pritisk omikrona na bolnišnice v zadnjem tednu le še stopnjuje. “Priča smo ne samo cunamiju, ampak vesoljnemu potopu omikrona.” Kot je povedal, je jasno, da imamo opravka z drugačnim virusom, ki ima k sreči lažji potek kot njegovi predhodniki. Pri kroničnih bolnikih in imunsko oslabelih pa še vedno povzroča težko obliko bolezni. “Omikron je pokazal, da je epidemija družbeni problem in ne le problem zdravstva.” Zaradi drugačnosti omikrona morajo  spremeniti protokole bolnišnične obravnave, je opisal in dejal, da so navodila zdaj taka, da naj bi bili covid oddelki namenjeni le zdravljenju covid patologije.

Covidni bolniki na primarnih oddelkih, če je to mogoče

Predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je opisala, da v UKC Ljubljana opravljajo presejalno testiranje za vse bolnike, ki ležijo, na dva dni in tako ujamejo tiste, ki so virus prinesli s sabo od doma. Ker želijo pomagati vsem bolnikom – okuženim ali neokuženim – so iskali rezervne rešitve.

“Ob številnih pojavih pozitivnih bolnikov na necovidnih oddelkih, zlasti kadar je večji izbruh, smo že v preteklosti nekajkrat uporabili tako imenovano izolacijo v rdeči coni na oddelku. Če imaš deset pozitivnih oddelkov naenkrat, zelo težko pripraviš prostor na covid oddelku, sploh pa to težko naredijo manjše bolnišnice,” je opisala. “Principi obravnave teh bolnikov so popolnoma enaki obravnavi pacientov na covidnih oddelkih,” je dodala.

Kljub novemu protokolu pa ima vsaka bolnišnica vso pravico, da se organizira tako, kot ji ustreza. “Če je mogoče bolnike obravnavati na covid oddelku, je to dobrodošlo, ker je tam vzpostavljena vsa infrastruktura,” je opisala. “Vsaka bolnišnica pa se bo odločila po svoje. Pri nas je pravilo tako, da če gre za enega bolnika ali dva v oddelku, jih skušamo premestiti na covid oddelek,” je dejala.

“Če je izbruh večji, pa je smotrno, da te paciente osamimo na enem delu primarnega oddelka,” je pojasnila.

Dodala je, da v UKC Ljubljana opravljajo vse posege, ki so označeni kot nujni ali kot zelo hitri. “Pri drugih se operirajo raki, ti imajo prioriteto. Ni omejitev glede pediatrije in porodnišnice. Sicer pa smo pri 70 odstotkih svojih zmogljivosti,” je opisala Lejko Zupanc.

Na covidnih oddelkih imajo trenutno 231 bolnikov, od tega le še 56 na enoti za intenzivno terapiji, kar je “tudi edina svetla točka trenutnega položaja v bolnišnicah”. Zaradi omikrona ni bil na intenzivni terapiji v ljubljanskem UKC hospitaliziran še nihče. Vsi bolniki na tem oddelku so se okužili še z delto. Lejko Zupanc še pravi, da se je v času omikrona tudi pri bolnikih na navadnih oddelkih zelo skrajšala ležalna doba oziroma trajanje hospitalizacije.

V Murski Soboti ukinjajo nenujno zdravljenje

Strokovna direktorica Splošne bolnišnice Murska Sobota Manuela Kuhar Makoter je opisala, da je njihova bolnišnica polna. “Naval na sivo cono in urgenco je tako velik, da v nekaj dneh ne bomo mogli več ločevati covidnih oddelkov od drugih,” je opisala. Pripravljajo se na upoštevanje novega protokola, v katerem bodo bolniki zdravljeni na primarnem oddelku, ki je vezan na osnovno bolezen, s katero so bili v bolnišnico sprejeti.

“Ukinjamo tudi vso nenujno operativo in vse nenujno zdravljenje,” je opisala. Že 14 dni izvajajo samo posege z napotnico pod zelo hitro in nujne posege. To je približno 50-odstotni delež maksimalne obremenitve operacijskih oddelkov.

V naslednjih dneh pričakujejo velik val bolnikov, ki so ob drugih boleznih še pozitivni. “Če se zgodi hud scenarij, bomo uredili covidne cone na posameznih oddelkih,” je opisala. Če se odločijo, da bodo en oddelek spremenili v covidni oddelek, je to postopek, ki bo trajal nekaj dni, če jih doleti hud vdor, pa je dejala, da ne bodo imeli druge izbire.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje