Nova opozorila o neželenih učinkih cepiva Janssen

Koronavirus 13. Jul 202108:33 > 09:56 0 komentarjev
janssen
Sebastian Castaneda/REUTERS

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je v ponedeljek izdala novo opozorilo o neželenih učinkih cepiva Johnson & Johnson, in sicer o povečanem tveganju za razvoj redke nevrološke motnje v šestih tednih po cepljenju.

Kot je opozorila Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA), naj tisti, ki so bili cepljeni s cepivom podjetja Johnson & Johnson, poiščejo zdravniško pomoč, če čutijo oslabelost mišic, mravljince, se težko premikajo ali imajo težave z mimiko.

Možnost za pojav Guillain-Barrejevega sindroma (GBS) po cepljenju so sicer “zelo majhne”, je sporočila FDA.

V ZDA je bilo s cepivom Johnson & Johnson cepljenih približno 12,8 milijona ljudi, do zdaj so prijavili 100 primerov pojava omenjenega sindroma, ki povzroči oslabelost mišic ali celo paralizo, kar pa ne traja dolgo. Imunski sistem napada mielinsko ovojnico živcev, kar se kaže kot oslabelost, mravljinčenje ali omrtvičenost okončin, pogost simptom je prizadetost obraznih mišic.

Tisti, ki so poročali o sindromu, so večinoma moški, starejši od 50 let. Večino so hospitalizirali, ena oseba pa je umrla. V ZDA na leto potrdijo od 3.000 do 6.000 primerov omenjenega sindroma. FDA je dodala, da pri cepivu Moderne in Pfizerja niso potrdili primerov Guillain-Barrejevega sindroma.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!