Za cepljene s cepivom J & J bo morda potreben poživitveni odmerek

Koronavirus 28. Jun 202110:02 > 10:20 0 komentarjev
Johnson & Johnson, janssen
Dado Ruvic/REUTERS

Ameriški infektologi presojajo, ali bo za ljudi, ki so prejeli odmerek cepiva Johnson & Johnsona, zaradi bolj nalezljive delta različice potreben poživitveni odmerek mRNA cepiva, torej Pfizerja oziroma Moderne. Za zdaj še ni na voljo dovolj podatkov, da bi podali smernice regulatorjem.

Nekaj ameriških infektologov se je na lastno pest odločilo za poživitveni odmerek mRNA cepiva, potem ko so prejeli cepivo Johnson & Johnsona, pri katerem je predviden samo en odmerek.

Čeprav raziskave o tem, ali je kombiniranje cepiv varno in učinkovito, še niso objavljene, Kanada in nekatere evropske države že dovoljujejo kombiniranje različnih vrst cepiv proti covidu-19.

Vprašanje, ki se poraja, je predvsem, kako učinkovit je samo en odmerek cepiva proizvajalca Johnson & Johnson proti delta različici, ki so jo najprej zaznali v Indiji, zdaj pa je prisotna že v številnih drugih državah. Rochelle Walensky, direktorica ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC), je opozorila, da bi lahko ta različica v ZDA hitro postala prevladujoča.

Podatkov, kako učinkovito je cepivo Janssen proti delta različici, ni dovolj. A britanska študija kaže, da sta dva odmerka cepiva proizvajalca Pfizer/BioNTech ali AstraZeneca občutno bolj učinkovita kot samo en odmerek.

“Ni dvoma, da so ljudje, ki so prejeli samo en odmerek cepiva J & J, manj zaščiteni pred boleznijo kot tisti, ki so prejeli dva odmerka drugih cepiv,” je dejal stanfordski profesor Michael Lin.

CDC poživitvenih odmerkov ne priporoča, strokovnjaki agencije pa so dejali, da še ne obstajajo dokazi, da cepiva ne bi nudila dovolj zaščite.

Infektolog s filadelfijske univerze Temple Jason Gallagher je na cepilnem centru prejel Pfizerjevo cepivo, potem ko je v klinični študiji novembra prejel cepivo Janssen. Skrbeli so ga podatki iz britanske študije, ki kažejo manjšo učinkovitost samo enega odmerka proti delta različici. “Čeprav so se razmere v ZDA izboljšale, se delta različica v državi hitro širi,  in slika je videti skrb vzbujajoča. Zato sem tvegal,” je povedal za Reuters.

Primeri, hospitalizacije in število smrti so v ZDA pri 56-odstotni precepljenosti populacije sicer strmo padli. J & J je sporočil, da trenutno testirajo imunski odziv na delto različico virusa, a podatkov še ni na voljo.

Obe cepivi, ki delujeta na osnovi tehnologije mRNA, sta učinkoviti v okoli 95 odstotkih, medtem ko je cepivo proizvajalca Johnson & Johnson 66-odstotno učinkovito pri preprečevanju zmernega do resnega obolenja s covidom-19.

Ameriški regulatorji smernic še niso spremenili

Ameriški Nacionalni inštitut za alergije in nalezljive bolezni (NIAID) trenutno izvaja študijo, s katero želi ugotoviti, ali bi bil potreben poživitveni odmerek pri vseh trenutno odobrenih cepivih s še enim odmerkom cepiva Moderne. John Beigel z NIAID je za Reuters povedal, da upa, da bodo podatki na voljo do septembra. Tako bi regulatorji lažje podali smernice v povezavi s poživitvenimi odmerki.

Dokler število okužb v ZDA ostaja majhno, naj ljudje počakajo na več podatkov, je svetoval. Če bodo številke zaradi delta različice strmo narasle, bo morda treba sprejeti odločitve tudi ob pomanjkanju podatkov, je dejal Beigel. “Za zdaj se mi zdi bolj primerno počakati.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!