Novi boni bodo predvidoma vredni 50 evrov

Koronavirus 01. Jun 202116:27 > 19:30 0 komentarjev
Blejsko jezero
Denis Sadiković/N1

Novi turistični boni, ki jih bodo dobili vsi s stalnim prebivališčem v Sloveniji, bodo neuradno vredni 50 evrov. Na seji vlade bodo predlog Zakona za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19 predvidoma obravnavali prihodnji teden.

Prejšnji teden smo poročali, da so na ministrstvu za gospodarstvo predlagali uvedbo novih turističnih bonov, ki bi veljali za več storitev – tokrat tudi za kulturne in športne dejavnosti.

Državni sekretar gospodarskega ministrstva Simon Zajc se je o pripravi ukrepov za omilitev posledic epidemije covida-19 v turistični panogi pogovarjal zjutraj na seji strokovnega sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje ter popoldan na seji strokovnega sveta za turizem.

V okviru tega je bilo govora tudi o uvedbi novih bonov, a predlog zakona bo za obravnavo na seji vlade nared prihodnji teden, so nam razložili na ministrstvu. Zajc nam je povedal le, da predlog na mizi predvideva, da bi bili boni vredni 50 evrov, namenjeni pa bi bili tudi športnim in kulturnim dejavnostim.

Novi boni tako ne bi bili del svežnja protikoronskih ukrepov, temveč del Zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19.

Kot se je lahko izvedelo doslej, bo zakon za pomoč turizmu poleg bonov vključeval podaljšanje mesečnega temeljnega dohodka za samozaposlene, pa tudi povračilo stroškov odpovedanih dogodkov za industrijo srečanj, pomoč upravljavcem žičniških naprav in podaljšanje nadomestila za občasne avtobusne prevoznike.

Stari boni unovčljivi do konca leta

Lani so bone zaradi pomoči turistični panogi sprejeli v tretjem protikoronskem zakonu. Prejeli so jih vsi prebivalci Slovenije, odrasli v višini 200 evrov, mladoletni pa v višini 50 evrov. Še vedno jih je moč unovčiti, in sicer do 31. decembra letos pri ponudnikih turističnih storitev za nastanitve z zajtrkom.

Zakon je določil tudi prenosljivost bona med sorodniki upravičenca v ravni vrsti do drugega kolena (stari starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki), zakonci, zunajzakonskimi partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi ter med otroci in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši.

Največ bonov smo koristili v obalno-kraški in gorenjski regiji, država pa je za njih namenila 357 milijonov evrov. Državni sekretar Simon Zajc je ljudi pozval k temu, da ljudje porabijo svoje bone, novi pa v pravico do koriščenja starih ne bodo posegali.

Ali vam pripadajo turistični boni oziroma kakšen del še lahko unovčite, lahko preverite tukaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!