Novost pri karanteni: jo bo mogoče predčasno prekiniti?

Koronavirus 03. Jan 202212:42 > 13:50

V naslednjih dneh v Sloveniji pričakujemo večje število obolelih in ljudi, ki bodo morali zaradi stika v karanteno. Minister za zdravje Janez Poklukar je zato povedal, da razmišljajo o spremembi, ko bi lahko karanteno z negativnim testom po petih dneh prekinili. Na NIJZ medtem pravijo, da ukrep skrajšanja karanten trenutno ni smiseln. Zaradi širjenja koronavirusne različice omikron so na mizi vsi ukrepi za zajezitev širjenja covida-19.

Če ste bili v visokorizičnem stiku z osebo, pri kateri je bila pozneje potrjena okužba, morate v desetdnevno karanteno. Po trenutnih pravilih se lahko temu izognejo le tisti, ki so prejeli poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19.

Že v kratkem bi se lahko na področju karanten zgodile spremembe, je na tiskovni konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Po njegovih podatkih ima omikron inkubacijsko dobo 2,5 dneva, dvakratna inkubacijska doba pa je pet dni.

“Zato razmišljamo, in tudi epidemiologom smo zastavili vprašanje, ali je mogoče karanteno z omikronom prekiniti po petih dneh z negativnim testom. Kajti v naslednjih dneh pričakujemo večje število obolelih zaradi koronavirusa oziroma omikrona in še večje število karanten, kar bi lahko pomembno vplivalo na številne procese v družbi, se pravi, ne samo v zdravstvu, ne samo v šolstvu, temveč tudi v gospodarstvu in širše,” je povedal minister.

Dodal je, da je treba danes razmisliti, da so procesi organizirani na varen način in da ob izpadanju določenega kadra lahko zagotovimo vse, še posebej tisto, kar nujno potrebujemo, se pravi kritično infrastrukturo.

NIJZ: Ukrep skrajšanja karanten trenutno ni smiseln

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pa pravijo, da je trenutno mnenje epidemiološke stroke takšno, kot so ga podali pretekli petek, in sicer “da glede na trenutno epidemiološko sliko v Sloveniji, ko med okužbami še zmeraj prevladuje različica delta, ukrep skrajšanja karanten ni smiseln”. Dodali so, da so njihovi predlogi epidemioloških ukrepov utemeljeni na aktualnih strokovnih podlagah in znanstvenih dognanjih. Na to temo bodo najverjetneje razpravljali v tem tednu. Če bodo mnenje spremenili, bodo o tem tudi obvestili medije.

Nijz
Denis Sadiković/N1

Kot je pojasnil Poklukar, se bodo pravila za karanteno v naslednjih dneh in tednih spreminjala, saj so bile te karantene uvedene predvsem iz naslova obvladovanja in preprečevanja prehitrega širjenja omikrona. V teh dneh pa omikron že postaja prevladujoč.

Na mizi so vsi ukrepi

Minister je povedal, da bodo že ta teden pretresali ukrepe za preprečevanje širjenja covida-19 in iskali najboljše rešitve za zdravstvo in družbo. Kot je dejal, so zaradi hitrega širjenja različice omikron na mizi vsi ukrepi.

Brez posebnosti pri otrocih

Na novinarsko vprašanje, ali bi se spremembe pri karantenah zgodile tudi za otroke, ki zaradi pogostih stikov velikokrat morajo v karanteno, pa je minister dejal, da ta pomislek razume in da je tudi sam o tem neformalno že govoril z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) oziroma epidemiologi. “Vendar imunski odziv je imunski odziv. Če velja to za odraslo osebo, to zagovarjamo tudi za mladoletne osebe,” je povedal minister.

Delo od doma ali karantena na domu

Če ste bili v stiku z okuženo osebo, morate o tem obvestiti delodajalca. Ta se nato odloči, ali boste delali od doma ali pa boste ostali v karanteni na domu in prejemali nadomestilo v višini 80 odstotkov dohodka. Delodajalec lahko v tem primeru v osmih dneh od začetka odsotnosti zaposlenega uveljavlja povračilo izplačanega nadomestila plače. To lahko uveljavlja za:

– zaposlenega, ki zaradi odrejene karantene ne more opravljati dela in mu ne more organizirati dela na domu,

– zaposlenega, ki ne more opravljati dela zaradi višje sile, ki je posledica varstva otrok (zaradi odrejene karantene ali drugih zunanjih objektivnih okoliščin nezmožnosti obiskovanja vrtca ali osnovne šole do 5. razreda).

Komentari

Vaš komentar