Ob sproščanju ukrepov: bomo smeli spet nositi maske iz blaga?

Koronavirus 26. Feb 202206:23 1 komentar
Žiga Živulovič, BOBO

V notranjih prostorih je še vedno obvezno nošenje zaščitnih mask, prav tako je to priporočljivo zunaj, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje vsaj 1,5 metra. Še vedno pa moramo nositi kirurške ali FFP2-maske. Maske iz blaga niso dovoljene in vodja svetovalne skupine Mateja Logar pravi, da tega pravila ne nameravajo spremeniti. Je pa minister za zdravje napovedal razmislek o morebitni ukinitvi obveznega nošenja mask v šolah.

Zadnji vladni odlok je prinesel občutno sproščanje ukrepov, predvsem ukinitev pogoja PCT v večini dejavnosti. Še vedno ostaja obvezno nošenje mask v zaprtih javnih prostorih. Maske moramo med drugim nositi v trgovinah, na avtobusih in vlakih ter v šolah. V odloku je zapisano, katere zaščitne maske smemo nositi: kirurške maske tipa II ali IIR, maske tipa FFP2 ali maske tipa FFP3. Maske iz blaga torej niso ustrezne.

Na naše vprašanje o tem, ali nameravajo ob naslednjih sproščanjih spet dovoliti tudi maske iz blaga, vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje dr. Mateja Logar odgovarja, da ne. “Glede na to, da so kirurške maske bolj učinkovite, dostopne in bolj higienične, o maskah iz blaga ne razmišljamo,” je povedala.

Ukinitev mask v šolah?

S tem tednom se je ukinilo obvezno samotestiranje učencev in dijakov, nošenje mask pa za zdaj v šolah ostaja obvezno, prav tako so maske obvezne za študente med predavanji. Na vprašanje o smiselnosti nošenja zaščitnih mask v šolah je minister za zdravje Janez Poklukar odgovoril, da bodo v naslednjih dneh spremljali število novih okužb po sprostitvi ukrepov in se na podlagi tega odločali o nadaljnjih ukrepih. “Verjamem, da bomo v naslednjih dneh, verjetno proti koncu počitnic, lahko razmišljali tudi o tem, ali so maske v prvi triadi in v šolah potrebne. Če bo situacija vztrajala na tej poti kot trenutno, bo to gotovo eden od prvih, če ne prvi ukrep, ki mu bomo sledili, če ga bo podprla tudi stroka.”

Minister je opozoril, da je zadnja različica omikrona BA.2 med mladimi bolj kužna, hkrati pa ima tudi nekoliko drugačen potek. “Zato je pri mladih potrebna previdnost in ukrepi v šolah ne smejo biti prehitro spremenjeni,” je dejal.

Ob tem je poudaril nujnost normalizacije razmer v zdravstvu. “Zdravstvo mora čim prej v polni pogon. Ko bo v bolnišnicah manj kot 300 covidnih bolnikov, bodo lahko stekli vsi redni in preventivni programi,” je napovedal. Če bi se situacija poslabšala, pa bodo po njegovih napovedih ukrepe tudi zaostrili.

K odpravi obveznega nošenja mask na osnovnih in srednjih šolah je v zadnjih dneh pozvalo več predstavnikov šolstva. “Sproščanje bi moralo zajemati tudi maske v razredih,” je za TV Slovenija povedala predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Fani Al Mansour. “Mislim, da smo vsi ravnatelji oblikovali matične mehurčke za razrede, da se okužba ne bi prenašala. In zdaj bi resnično želeli, da se sprosti vsaj še ta del, da mask v razredu ne bi bilo treba nositi.” Ob tem je poudarila, da se dijaki iz istega mehurčka že zdaj pri športni vzgoji družijo brez mask.

Kako je v Avstriji?

Protikoronske ukrepe so omilili tudi v avstrijskih šolah. Od prejšnjega tedna maske pri pouku niso več obvezne za učence prvih štirih razredov osnovnih šol, s tem tednom pa to velja za vse učence. Mask jim ni treba nositi v šolskih klopeh, še naprej pa jih morajo uporabljati na hodnikih in v drugih prostorih šol. Maske ostajajo obvezne za učitelje.

Mlajši otroci so sicer lahko v Avstriji od novembra pri pouku uporabljali katerekoli maske, ki so jim zakrivale nos in usta, medtem ko so morali starejši nositi maske tipa FFP2. Pri nas je za vse šolarje obvezno nošenje kirurške ali FFP2 maske.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje