Ob velikonočnih praznikih: maske v cerkvah obvezne, če tako določi duhovnik

Koronavirus 14. Apr 202212:52 > 14:19 0 komentarjev
Maša za domovino
Borut Živulovič/ BOBO

Vlada je odpravila še zadnji omejevalni epidemiološki ukrep, nošenje mask. V cerkvah, ki bodo v prihodnjih dneh velikonočnih praznikov polne, pa je kljub temu treba upoštevati nekatere ukrepe. Maske bodo obvezne, če bo tako odločil duhovnik oziroma župnik, prav tako ostaja obvezno razkuževanje rok ob vstopu.

Velika noč je epidemiološko precej tvegan dogodek, saj se ljudje družijo v zaprtih prostorih – tako doma kot pri cerkvenih obredih. Spomnimo, lani smo bili med velikonočnimi prazniki zaprti v meje regij, veljali sta policijska ura, prepoved zbiranja, maske pa so bile obvezne tudi na prostem. Prehajanje regij in druženje največ dveh gospodinjstev je bilo dovoljeno samo na velikonočno nedeljo. Cerkve so bile, tako kot vse ostalo, zaprte.

Letos so razmere zaradi precepljenosti, predvsem pa manj nevarnega omikrona, drugačne. Toda kljub temu da nošenje mask od danes ni več obvezno, stroka še vedno priporoča nekatere ukrepe, še posebej za tiste, ki se bodo družili v zaprtih prostorih. “Ljudje, ki imajo dejavnike tveganja, ali svojce, ki imajo dejavnike tveganja za težji potek bolezni, zanje so maske vsekakor še vedno priporočene. Iz izkušenj vemo, da tudi omikron pri teh osebah lahko povzroči težji potek bolezni, ki zahteva hospitalizacijo, celo zdravljenje v intenzivnih enotah. To lahko z maskami vsekakor preprečimo,” svetuje vodja svetovalne skupine, infektologinja dr. Mateja Logar. “Gre za občutek odgovornosti do drugih, saj z maskami ne ščitimo samo sebe, ampak tudi tiste okrog nas.”

Navodila za preprečevanje širjenja virusa med velikonočnimi obredi je objavila tudi Slovenska škofovska konferenca (SŠK). Zapisano je, da župnik oziroma duhovnik odloči, ali se v cerkvi uporabljajo maske ali ne, in pri tem upošteva velikost cerkve, pričakovano število vernikov in druge okoliščine. Poudarjajo, da je treba zagotavljati “minimalni možni stik med udeleženci in ohranjati primerno razdaljo” ter da je “obvezno redno prezračevanje prostorov, v katerih se izvaja dejavnost,” je pa dovoljeno, da verniki sedijo v vsaki klopi. Ob vstopu in izstopu iz cerkve je obvezno razkuževanje rok.

Delivec obhajila mora nositi zaščitno masko ter si pred obhajilom in po njem razkužiti roke. Med spovedjo morata maske nositi tako duhovnik kot vernik. Ponovno, še pišejo pri SŠK, se uvaja “pozdrav miru”, pri katerem si verniki med mašo sežejo v roke, pri čemer naj bi segli v roke le posamezniku, ki je najbližje.

“Pri češčenju križa poljubljanje križa ni dovoljeno, ampak ga počastimo le s poklekom ali priklonom,” še navajajo, in da lahko “po velikonočni vigiliji duhovniki vrnejo blagoslovljeno vodo v kropilnike pri vstopu v cerkev, medtem ko razkužilo ostane obvezno ob vstopu in izstopu iz bogoslužnega prostora.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!