Okužbe še naprej rastejo: potrdili 248 novih primerov

Koronavirus 11. Avg 202109:58 > 13:481 komentar
Delite:
Covid oddelek
Foto: Matej Povše/UKC LJ

V torek so v Sloveniji ob 1.974 opravljenih PCR-testih potrdili 248 okužb s koronavirusom. Pozitivnih je bilo 12,6 odstotka vseh testiranih. V bolnišnicah se zdravi 36 ljudi, od tega sedem v intenzivni terapiji.

V primerjavi s prejšnjim torkom je število okužb večje za 78 odstotkov. Če so v torek pred tednom dni okužbo potrdili pri 139 ljudeh, so jo včeraj že pri 248.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se je dvignilo na 139, 14-dnevno povprečje na sto tisoč prebivalcev pa znaša 81, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Za primerjavo, avgusta lani so v Sloveniji v tem času v povprečju potrdili med 20 in 40 okužb, v bolnišnicah pa je bilo okoli 20 ljudi.

Približno toliko primerov kot včeraj so nazadnje pri nas potrdili 8. junija, ko je bilo na PCR-testu pozitivnih 254 ljudi.

Delta že v 99 odstotkih sekvenciranih vzorcev

Veliko rast okužb lahko pripišemo veliko bolj nalezljivi različici delta. Po podatkih Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) različica delta v Sloveniji predstavlja že 99 odstotkov sekvenciranih vzorcev.

IJS: Slovenija rdeča predvidoma v začetku septembra

Slovenija je po merilih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni trenutno že v oranžni fazi, ob trenutnem trendu razvoja epidemije bo v rdečo fazo prišla v začetku septembra, napovedujejo na Institutu Jožef Stefan (IJS). Ponovno so pozvali k cepljenju in opomnili, da zaželena precepljenost odrasle populacije nad 90 odstotki. Epidemija narašča s podvojitvenim časom približno 20 dni, čeprav smo na vrhuncu počitniške sezone, kar deluje kot delno zaprtje države. Vse pomembnejšo vlogo ima naraščajoče lokalno okuževanje, ki je že prevladujoče, v danes objavljeni analizi ugotavljajo na inštitutu.

Komentari

Vaš komentar