Omikron bi lahko prinesel umiritev epidemije, problem ostajajo necepljeni

Koronavirus 31. Dec 202110:42 > 11:07 1 komentar
Južna Afrika omikron
Profimedia

Južna Afrika je bliskovit val okužb z različico omikron prestala brez velikega povečanja števila smrti. Raziskave nakazujejo, da omikron prinaša bistveno nižje tveganje za hospitalizacijo. Ker se nakazuje, da je to tudi posledica pridobljene imunosti prebivalstva, je vseeno potrebna previdnost.

Val okužb je v južnoafriški provinci Gauteng, ki se je prva soočila z naraščanjem primerov omikrona, vrh dosegel v samo štirih tednih, število okužb pa je nato v zgolj dveh tednih hitro upadlo. “Šlo je bolj za hudourniško poplavo kot val,” je za New York Times dejal predstavnik južnoafriškega Zdravstvenega sveta Fareed Abdullah.

Glede na podatke o obravnavah in sprejemih bolnikov s covid-19 v bolnišnici v mestu Tshwane na severovzhodu države je različica omikron v primerjavi z vsemi prejšnjimi valovi okužb predstavljala 80 odstotkov nižje tveganje za smrt in 75 odstotkov nižje tveganje za sprejema na oddelek za intenzivno nego, povprečen čas hospitalizacije pa se je prepolovil.

Ta najnovejša južnoafriška študija pritrjuje drugim raziskavam, ki nakazujejo nižje tveganje za hujši potek bolezni v primeru okužbe z različico omikron. Do podobnih sklepov so denimo prišli tudi raziskovalci na Škotskem in v Angliji.

Vsekakor gre za dobro novico, ki pa jo je treba interpretirati s previdnostjo, saj gre za države z visoko stopnjo bodisi precepljenosti bodisi prebolelosti, oboje pa zagotavlja določeno raven celične imunosti in s tem zaščite pred hujšim potekom bolezni.

Kot je za New York Times dejal epidemiolog z univerze Harvard dr. Bill Hanage, je pri tistih, ki okužbe še niso preboleli, prav tako pa še niso bili cepljeni, okužba z omikronom v povprečju res nekoliko blažja kot v primeru različice delta. “A to je približno tako, kot bi vas po glavi udarili z enim kladivom namesto z dvema. Pri čemer je veliko večja verjetnost, da vas bo kladivo zadelo.”

Nemški virolog Drosten: Prioriteta ostaja zaščita necepljenih

Glavni nemški strokovnjak za razlaganje epidemije, virolog dr. Christian Drosten iz berlinske bolnišnice Charite, ki je včeraj gostoval na nemški televiziji ZDF, dogajanje v Južni Afriki vidi kot pogled v prihodnost, v endemično situacijo. “Dobro je, če virus ne povzroča več hude bolezni, hkrati pa je tako zelo nalezljiv, da vedno najde žepe pomanjkljive imunosti v populaciji in tam sproži obnavljanje zaščite.”

Christian Drosten
Profimedia

Ob tem pa svari, da je Nemčija še daleč od tega, predvsem zaradi še vedno občutnega deleža ljudi, ki okužbe niso preboleli, niti niso bili cepljeni, zato se vsaj do pomladi še ne bo mogoče sprostiti.

Drosten pričakuje, da bo v drugi četrtini prihodnjega leta na voljo dodaten odmerek cepiva, prilagojenega novi različici virusa, s katerim bi se morali cepiti vsi odrasli. Šele prihodnja zima pa bo pokazala, če bo pandemije resnično konec. “Če se virus do takrat ne bo bistveno spremenil, bomo verjetno imeli dokaj normalno zimo, morda primerljivo s hudo sezono gripe.” Po tem bodo, tako Drosten, morda poživitvene odmerke potrebovali zgolj posebej ogroženi ljudje.

“Največja skrb bi morala biti, kako do takrat necepljene zaščititi pred virusom,” je zaključil Drosten.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje