Opečeni 4-letnik naj bi na celjski urgenci pred obravnavo moral opraviti test

Koronavirus 09. Okt 202113:51 > 19:21 4 komentarji
Splošna bolnišnica Celje
Tina Kosec/BOBO

Po poročanju Večera je hudo opečeni štiriletnik na obravnavo v Urgentnem centru Celje, zvijajoč od bolečin v avtu, čakal 40 minut, saj naj bi moral prej še opraviti hitri antigenski test.

V petek popoldne so v celjski urgentni center pripeljali štiriletnika s hudimi opeklinami na nogi, poroča Večer. Bolečine so bile neznosne, saj je nogo potisnil v krop.

A zdravnik po navedbah Večera malčka ni želel sprejeti, dokler ta ni opravil hitrega antigenskega testa na covid-19. Njegov oče naj bi v formularjih namreč navedel, da “sin malo kašlja, ker je bil prehlajen”.

Ker je štiriletnik nogo držal v lavorju z mrzlo vodo, zunaj pa niso mogli stati zaradi mrazu, so čakali v avtu. Po 40 minutah zvijanja v bolečinah so otroka obravnavali, zdaj pa na pediatričnem oddelku čaka na operacijo, še poroča Večer.

Z vprašanji o tem, kaj se je dogajalo, smo se obrnili na Splošno bolnišnico Celje. “Sporočam vam, da smo v Splošni bolnišnici Celje seznanjeni s pritožbo staršev otroka. Kot vedno v takšnih primerih, bomo izvedli interni strokovni nadzor, v katerem bomo preverili potek zdravstvene obravnave pacienta in nato v skladu z ugotovitvami nadzora ustrezno ukrepali,” so zapisali odgovoru.

Otrok zaradi pogoja PCT ni bil zavrnjen

Strokovni direktor bolnišnice Radko Komadina je za N1 pojasnil, da je bila poškodba pri predšolskem otroku z vidika strokovne vsebine obravnavana korektno. Na vprašanje, ali so otroka zavrnili kljub temu, da je vlada z odlokom sprejela, da negativen antigenski test ni potreben v primerih nujne medicinske pomoči, je Komadina odgovoril, da otrok ni bil zavrnjen zaradi pogoja PCT, ampak da gre pri testiranju za ustaljeno bolnišnično proceduro.

“Vsem, ki jih sprejmemo v bolnišnico, opravimo hitro testiranje zato, da zaščitimo bolnike, ki so že hospitalizirani. To počno vse bolnišnice. Otrok je bil obravnavan kot nujen primer, saj je stopil v sistem bolnišnične obravnave na urgenci. Vse je potekalo po protokolu, postavlja pa se vprašanje, ali je bila procedura sprejemanja dovolj enostavna oziroma ali je bilo čakanje na rezultat testa potreben,” je povedal za N1. Kot nam je še dejal, informacij o tem, da bi šlo v omenjenem primeru za hudo poškodbo, nima.

Pogoja PCT ni treba izpolnjevati naslednjim uporabnikom zdravstvenih storitev in njihovim spremljevalcem:

  • osebam, ki so mlajše od 15 let, in osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji,
  • uporabnikom zdravstvenih storitev, če gre za cepljenje proti covid-19 ali testiranje na prisotnost virusa SARS-CoV-2,
  • osebam, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta (pri tem ne gre za sobivanje starša z otrokom, ki je hospitaliziran, in tudi ne za obisk) oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase,
  • v primerih nujnih zdravstvenih storitev,
  • zgolj pogoj testiranja s testi HAG morajo izpolnjevati osebe, ki se zaradi svojega zdravstvenega stanja ne smejo cepiti, kar dokazujejo s pisnim potrdilom zdravnika in se jim sredstva za testiranje s testi HAG zagotavljajo iz proračuna Republike Slovenije (pri čemer se sredstva za to testiranje zagotavljajo iz proračuna zgolj za osebe, ki imajo pravico do cepljenja, ki se financira iz proračuna Republike Slovenije v skladu Nacionalno strategijo za izvedbo cepljenja proti COVID-19).

Več o tem pa na spletni strani vlade.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje