Po eni okužbi na Novi Zelandiji se virus širi po državi

Koronavirus 18. Avg 202110:57 > 11:14
Jacinda Ardern
Fiona Goodall/REUTERS

Potem ko so v torek na Novi Zelandiji po šestih mesecih potrdili okužbo s koronavirusom in ponovno zaprli državo, se virus širi naprej. Potrdili so namreč še devet dodatnih okužb.

Na Novi Zelandiji so v zadnjem dnevu potrdili še devet okužb z novim koronavirusom, dan potem, ko je v državi začelo veljati strogo zaprtje zaradi prve potrjene okužbe v pol leta.

Premierka Jacinda Ardern je pojasnila, da so vsi novi primeri povezani z okužbo, ki so jo potrdili v torek. Potrdila je tudi, da se v državi širi koronavirusna različica delta.

Premierka je stopila v bran odločitvi glede zaprtja države, saj so skupno potrdili že deset primerov. Med drugim so okužbo potrdili pri medicinski sestri v bolnišnici v Aucklandu in srednješolski učiteljici. Obe sta zaposleni v okolju, kjer se lahko okužba hitro širi. “Pričakujemo jih še več,” je dejala Ardern o številu okužb.

Glede na ocene strokovnjakov bi lahko imeli v družbi že do 120 primerov, ki bi jih povezali s tokratnim izbruhom.

V torek konec šestmesečnega obdobja brez okužb

Nova Zelandija je v torek zaključila šestmesečno obdobje brez lokalnega prenosa okužba, potem ko so v torek novi koronavirus potrdili pri 58-letniku iz Aucklanda. Kako se je okužil s sevom, ki je povezan z Avstralijo, še ugotavljajo. Zaradi okužbe so uvedli tridnevno zaprtje za celo državo, odprte ostajajo trgovine z živili in lekarne. Obvezne so tudi maske za vse, ki so starejši od 12 let.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje