Po novem bodo del vzorcev iz Slovenije analizirali v Nemčiji

Koronavirus 20. Jan 202218:24 0 komentarjev
PCR test
PROFIMEDIA

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) od srede del vzorcev za PCR-testiranje zaradi velikih obremenitev pošilja v Nemčijo podjetju Eurofins, so sporočili iz NLZOH. Podjetje vzorce obdela v roku 48 ur, kar je skladno s spremenjenim protokolom PCR-testiranja, ki je v veljavi od srede.

Vseh sedem laboratorijev NLZOH po Sloveniji obratuje na višku zmogljivosti, zato vzorce za PCR-testiranje, ki jih ne morejo obdelati, v popoldanskem času izvajalec odpelje v tujino, rezultate pa vrne naslednji dan, so pojasnili v NLZOH.

V tujino trenutno odpeljejo 3.000 do 4.000 vzorcev dnevno. Podjetju Eurofins lahko vsak dan dostavijo do 5.000 vzorcev, ob prehodni najavi pa do 10.000 vzorcev za PCR-testiranje na dan. Po dogovoru bodo vzorce v Nemčijo pošiljajo do največ tri mesece, a upajo, da bodo pomoč laboratorija v tujini potrebovali največ en mesec.

Spremenjeni protokol odvzema brisov za PCR-testiranje je v veljavi od srede. Namenjen je zagotavljanju vzdržnih razmer v laboratorijih. Prednost pri PCR-testih, ki sicer predstavljajo zlati standard pri potrjevanju okužbe z novim kornavirusom, daje hospitaliziranim bolnikom in bolnikom z zdravstvenimi težavami, ki bi lahko zahtevale hospitalizacijo. Na NLZOH po uveljavitvi protokola v sredo večjega upada v prejetih vzorcih za PCR-testiranje še niso beležili.

Vse brise obdelajo v roku 48 ur od prejema

Ob tem poudarjajo še, da v NLZOH ne zavrnejo nobenega brisa. Vse prejete brise pa obdelajo po vrstnem redu v roku 48 ur od prejema v laboratorij. V torek so v laboratorije prejeli največje število brisov, od tega so jih 95 odstotkov testirali v roku 24 ur. Poleg tega za življenjsko ogrožene bolnike uporabljajo molekularne teste, ki omogočajo hitrejšo diagnostiko. Stopnjo nujnosti ocenijo zdravniki, ki obravnavajo bolnika ter poznajo njegovo zdravstveno stanje in pridružene bolezni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!