Po novem krajša veljavnost hitrih in PCR-testov za vstop v Slovenijo

Koronavirus 07. Jan 202220:24 > 20:35 0 komentarjev
Hitri testi
Žiga Živulović jr./BOBO

Vlada je skrajšala veljavnost testov na koronavirus ob prihodu v državo brez karantene. Test PCR bo odslej veljaven 48 ur od odvzema brisa, hitri test pa 24 ur. Karantena na domu bo skrajšana z 10 na sedem dni.

Vlada je na današnji dopisni seji spremenila pogoj testiranosti ob vstopu v Slovenijo brez karantene. Veljavnost testa PCR je skrajšala na 48 ur od odvzema brisa, veljavnost hitrega antigenskega testa pa na 24 ur od odvzema brisa. S tem je pravila poenotila s tistimi, ki že veljajo za osebe, ki pogoj testiranosti uveljavljajo kot pogoj PCT. Sprememba začne veljati v ponedeljek, pri tem pa se pogoja cepljenja in prebolelosti ob vstopu v državo ne spreminjata.

Vlada je prav tako sprejela odločitev o skrajšanju karantene na domu z 10 na sedem dni. Tudi ta ukrep bo začel veljati v ponedeljek, 10. januarja 2022.

Kot so še sporočili z vlade, so na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) določili obdobje, ko se osebo, ki je bila v visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni covid-19 oziroma prihaja z območja z visokim tveganjem za okužbo, napoti oziroma se ji odredi ukrep karantene na domu. To obdobje traja sedem dni.

Oseba, ki jo jo policija ob vstopu v Slovenijo napoti v karanteno na domu, lahko karanteno predčasno prekine z negativnim testom PCR, navaja vlada. Testiranje pa se sme opraviti najprej peti dan po napotitvi v karanteno na domu.

Ukinjajo se strožji pogoji vstopa in karantene, ki so veljali za prihode iz nekaterih južnoafriških držav zaradi različice omikron. Vlada prav tako ukinja seznam teh tveganih držav.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!