Tudi če bo lockdown, vlada ne bo podaljšala veljavnosti bonov

Koronavirus 28. Okt 202114:51 > 16:44 6 komentarjev

Kako naprej? Vlada ne bo več zapirala gospodarstva, je gospodarski minister Zdravko Počivalšek rekel prejšnji teden. Potem pa: "Če bodo ljudje izigravali pogoj PCT, druge možnosti kot lockdown ni." Minister v N1 STUDIO pravi, da do konca ne bo privolil v nobeno zapiranje, dokler ne bomo izkoristili vseh drugih možnosti. Prav tako ne želi podaljševati trajanja turističnih bonov.

“Nimamo resursov, da si privoščimo še eno zaprtje. Ukrepov, ki smo jih sprejeli, se moramo držati. V ta namen sem imel včeraj sestanek z vsemi inšpekcijskimi službami, ki so odgovorne za nadzor nad dejavnostmi. Dogovorili smo se, da bodo pospešeno nadzirale preverjanje pogoja PCT,” je v oddaji N1 STUDIO povedal Zdravko Počivalšek. Sam to vidi kot zadnjo možnost pred skrajnimi ukrepi.

“Popoldne smo imeli sestanek še z vsemi zbornicami, ki povezujejo gospodarstvo, in smo jih informirali o stanju. Skupaj smo se dogovorili, da naredimo vse, da podjetnike in kliente pozovemo k spoštovanju ukrepov. Do tega moramo biti odgovorni,” je o tem, kaj trenutno počnejo, da bi preprečili zapiranje, dejal.

Počivalšek še vedno verjame, da smo v Sloveniji sposobni preseči razlike in “vsaj te odloke, ki so že v veljavi, spoštovati”.

“Vse štiri inšpekcije, ki se bodo z nadzori ukvarjale, imajo dovolj resursov za poostreno preverjanje. Od izvajalcev je pričakovati, da se odloki spoštujejo,” je poudaril.

“V osnovi nimamo namena podaljšati veljavnosti teh bonov”

Ministrstvo za gospodarstvo je lani in letos turizmu pomagali s turističnimi boni. Do zdaj smo unovčili 77 odstotkov lanskih turističnih bonov in pa 53 odstotkov letošnjih.

“Boni so bili namenjeni v pomoč turizmu, ki je bil najbolj prizadet. Bili smo v precepu, ali ta denar dati turizmu zato, da ne dela ali ga razdeliti med vse prebivalce Slovenije, da ga porabijo v tej dejavnosti. Ampak mislim, da smo se prav odločili – ljudje so spoznavali dele Slovenije, ki jih drugače ne bi, po drugi strani pa smo pomagali turističnemu gospodarstvu,” o turističnih bonih pravi Počivalšek.

Dodaja, da tudi v primeru zapiranja ne nameravajo podaljševati roka za unovčenje bonov. “Bonov nismo dali zato, da bi nekdo šel v tujino in imel bone za rezervo. Vidim, da se tempo koriščenja bonov skokovito stopnjuje. V osnovi nimamo namena podaljšati veljavnosti teh bonov. Ne morem pa vnaprej napovedati, ampak vseeno pozivam vse, da unovčijo bone letos,” poudarja Počivalšek.

“Manjšina ne more odločati o večini”

“Ko govorite, da ljudje ukrepom ne verjamejo, to ni res. Večina jih spoštuje, manjšina, ki jih ne, pa ne more biti tista, ki odloča o tem, kaj se bo dogajalo z večino,” je dejal gospodarski minister.

“Ne more biti ta manjšina tista, ki bo zaprla slovensko ekonomijo in vplivala na štiri petine slovenskih prebivalcev. Ne želim si, da bi ta večina, ki se bori za preživetje, začela razmišljati o boju na ulici,” je še dodal.

Politika, vlada, opozicija, stroka, gospodarstvo in ljudje moramo komunicirati v zavedanju, da imamo skupnega sovražnika, ki zahteva skupni konsenz družbe.

“Do konca ne bom privolil v nobeno zapiranje”

“V tem trenutku ne bom špekuliral, kaj bo, če bo. Dejavnosti se bodo zapiranju najbolj uprle s tem, ko bodo spoštovale pogoj PCT. Tam, kjer se bo to delalo, ne vidim nobene potrebe po zapiranju. Do konca ne bom sprejel nobenega zapiranja, dokler ne izkoristimo vseh drugih možnosti,” je napovedal Počivalšek.

“Naši sosedi Italijani imajo veliko boljše številke kot mi, pa se vsi držijo pravil. A za sabo imajo izkušnjo, ki jih je naučila, da je to potrebno. Naši sosedi Avstrijci morajo na primer nositi masko FFP2,” je minister potegnil vzporednice s sosednjimi državami.

Potrebno je rigorozno preverjanje PCT tudi v šolah

Kaj pa možnost učenja na daljavo, za kar se bodo odločili na Hrvaškem za dva tedna po praznikih?

“Pričakujem, da bodo v šolskem sistemu naredili vse – to pričakujem tudi od ministrice – da bodo lahko šole ostale odprte.” To pa po besedah Počivalška zahteva rigorozno preverjanje pogoja PCT v vseh vzgojno-izobraževalnih zavodih.

“Vsako izigravanje PCT pogoja je strel v koleno. Najprej za tistega, ki to počne, potem pa za vse nas v Sloveniji,” je še poudaril minister.