Počivalšek naročil strožji nadzor nad lokali in posvaril pred novim “lockdownom”

Koronavirus 27. Okt 202112:44 > 19:51 7 komentarjev
Zdravko Počivalšek o medijih in opoziciji
Žiga Živulović/BOBO

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je ob vse večjem številu okužb zaprtje države omenil kot možnost, če prebivalci države ne bodo spoštovali pogoja PCT. Napovedal je strožje preverjanje izpolnjevanja tega pogoja in posvaril pred zapiranjem lokalov, ki ne bodo skrbeli za njegovo uresničevanje.

Čeprav je gospodarski minister in podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek pred tedni menil, da ponovno zaprtje države ne pride v poštev, je ob več kot 3.000 novih okužbah, ki so jih potrdili včeraj, na Twitterju posvaril, da je t. i. lockdown mogoč, če ljudje ne bodo spoštovali pogoja PCT.

“Ne smemo več ignorirati naraščajočih številk #covid_19. Če ne prenehamo z izgovori pri PCT, bomo morali v lockdown,” je sporočil, in dodal, da je “sklical inšpekcijske službe in naročil strožji nadzor nad lokali.” “Če bo treba, bomo lokale, ki nadzora ne izvajajo, v skladu z zakonodajo tudi zaprli,” je posvaril.

Zvečer pa je gospodarski minister na Twitterju sporočil, da je govoril z zbornicami, ki povezujejo gospodarstvo. “Skupaj bomo pozvali nosilce gospodarskih dejavnosti, njihove zaposlene in potrošnike k doslednemu spoštovanju pogoja PCT. Delimo zaskrbljenost in se strinjamo, da moramo storiti vse, kar je v naši moči, da preprečimo ponovno zapiranje aktivnosti. Če bomo izigravali pravila, bo edina alternativa lockdown,” je ponovno opozoril po pisanju STA.

Med krompirjevimi počitnicami pristojni organi sicer že izvajajo poostren nadzor ter preverjajo izpolnjevanje pogoja PCT. Poleg zdravstvenega inšpektorata in finančne uprave je na terenu tudi inšpektorat za infrastrukturo.

Kot smo že pisali, sta vlada in strokovna skupina za covid-19 včeraj razpravljali o epidemioloških razmerah v Sloveniji. Po sestanku je predsednik vlade Janez Janša sporočil, da je stanje resno in zahteva predramitev. Direktor NIJZ Milan Krek pa je za N1 opozoril, da bi lahko na neki točki, če trenutnih ukrepov ne bomo spoštovali, ponovno zaprli državo. V državi ob hitrem širjenju covida-19 prav tako zmanjkuje bolnišničnih postelj za covidne bolnike.

Minister Počivalšek je bil sicer še minuli mesec prepričan, da ponovnega zaprtja države ne bo, češ da je v državi dovolj cepiva, po drugi strani pa po njegovem ni mogoče pričakovati, da bo država v finančni pomoči gospodarstvu tako darežljiva, kot je bila v prejšnjih epidemičnih valovih.