Pogoj PCT: na SŽ, LPP in Petrolu pojasnjujejo nova pravila

Gospodarstvo 14. Sep 202115:12 > 16:53 1 komentar

Na Slovenskih železnicah bodo pogoj PCT preverjali na vlakih. Če ga ne boste imeli, vas bodo prosili, da izstopite na naslednji postaji. Petrol bo pogoj PCT preverjal pred točenjem goriva. Do predložitve dokazila bo točenje goriva tehnično onemogočeno. Z LPP so sporočili, da bodo izpolnjevanje pogoja PCT potnikov preverjali kontrolorji in zdravstveni inšpektorji.

Slovenske železnice bodo obvestila, da bo od jutri treba pogoj PCT izpolnjevati tudi v javnem potniškem prometu, namestile na postajah, nakupnih mestih vozovnic in vratih vlakov.

Nadzor nad izpolnjevanjem bodo izvajali sprevodniki oziroma osebje na samih vlakih. Če potnik potrdila ne bo imel, ga bodo po besedah direktorice SŽ-Potniški promet Darje Kocjan prosili, naj izstopi na naslednji postaji. Za vse ostalo so po njenih besedah pristojni inšpektorji.

Ali zaradi novega pogoja pričakujejo kakšne zamude vlakov? Kocjan je dejala, da ne, saj bodo pogoj preverjali na vlakih. Za to so se odločili “ravno v izogib zamudam,” nam je pojasnila.

Petrol gorivo
Irma Musić

Na Petrolu pričakujejo daljše čakalne vrste

Na Petrolu medtem pravijo, da bodo pogoj PCT preverjali pred izvajanjem storitve na prodajnem mestu, to je točenjem pogonskega goriva in vstopom v prodajalno.

“Vsekakor pričakujemo podaljšanje časa izvajanja storitve in posledično tudi težave s pretokom vozil na prodajnih mestih, saj se bodo zagotovo pojavljale daljše čakalne vrste na bencinskih servisih in pred njimi,” sporočajo iz podjetja. “Zaradi tega se Petrol že zdaj opravičuje vsem strankam za nevšečnosti, ki se bodo zgodile zaradi zahtev odloka.”

Petrol si želi, da bencinske servise vrnejo med izjeme

S Petrola so sporočili tudi, da so takoj po sobotni objavi vladnega odloka, ki prvič širi pogoj PCT tudi na bencinske servise (v prejšnjih valovih so bili ti ob vseh zaostrovanjih ukrepov izjema, podobno kot živilske trgovine), dali pobudo za spremembe in dopolnitve odloka.

Vlado so pozvali, naj ponovno preuči ustreznost novih, strožjih ukrepov na bencinski servisih.  “Petrol predlaga, da bi bencinski servisi še naprej sodili med izjeme.”

LPP: Potniki, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT, bodo morali zapustiti avtobus

Iz Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) so sporočili, da bodo, podobno kot pri SŽ, potnike o nujnem izpolnjevanju pogoja PCT “obveščali z opozorilnimi nalepkami na postajališčih in pri vstopnih vratih na avtobusih ter notranjih prikazovalnikih in zaslonih.” Kot so spomnili, so dijaki in osnovnošolci izjeme, ki jih pogoja ni treba izpolnjevati.

Kot so dodali, bodo nadzor nad izpolnjevanjem pogoja opravljali kontrolorji LPP in zdravstveni inšpektorji. “Če potnik pogoja ne bo izpolnjeval, torej ne bo na vpogled imel dokazila, da je cepljen, testiran oziroma je prebolel covid-19, bo moral zapustiti avtobus. V primeru, da potnik tega ne bo upošteval, bo primer prevzela policija,” so pojasnili.

Komentarji (1)

Prikaži vse komentarje