Protestniki skušali vdreti v bolgarski parlament

Koronavirus 12. Jan 202213:39 > 18:41
Delite:
bulgarija, protest
Foto: Stoyan Nenov/REUTERS

Pred poslopjem bolgarskega parlamenta se je zbrala množica protestnikov, ki nasprotuje ukrepom proti covidu-19. Množica je skušala tudi vdreti v poslopje stavbe, a je policija to preprečila.

Na pobudo bolgarske nacionalistične stranke Vazrazhdane (Preporod) so v Sofiji danes potekali protesti, ki so bili uperjeni proti digitalnemu covidnemu potrdilu in obveznemu cepljenju. Organizatorji menijo, da gre za diskriminatorne, protičloveške in omejevalne ukrepe. Pred parlamentom se je zbrala množica ljudi, shod pa je varovalo večje število policistov.

V nekem trenutku je želela množica protestnikov vdreti v poslopje parlamenta. Kot piše NTV Bulgaria, so privrženci stranke Vazrazhdane skušali vstopiti v parlament, poslanci stranke, ki jo vodi Kostadin Kostadinov, pa so skušali iz notranjosti odpreti vrata in se pridružiti protestnikom. Služba nacionalne varnosti je vrata enega od vhodov zato utrdila z lesenimi mizami. Vodja stranke je sicer v karanteni in se protestov ne bi smel udeležiti.

Zaradi varnosti so varnostne sile prav tako omejile telefonski in internetni signal v poslopju stavbe. Največji policijski sindikat je protestnike pozval, naj se izogibajo stopnjevanju napetosti. Pred začetkom demonstracij so na trg pred parlamentom pripeljali tudi vodni top.

Predsednik bolgarske vlade Kiril Petkov je povedal, da je pripravljen prisluhniti konstruktivnim idejam, a da ne bo deloval na podlagi pritiskov. V Bolgariji bodo sicer predvidoma jutri predstavili nove ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Nov model ukrepov naj bi upošteval zlasti zasedenost postelj na intenzivnih oddelkih.

Komentari

Vaš komentar