Kaj se zgodi, če otrok v šoli ne želi nositi maske?

Koronavirus 07. Nov 202116:17 > 20:35 15 komentarjev
maska
PROFIMEDIA

Od jutri naprej bodo med poukom za vse učence v osnovni šoli in dijake obvezne kirurške ali FFP2 maske. Kaj pa se zgodi, ko učenec oziroma dijak nima zaščitne maske ali jo ne želi uporabljati? Čez teden dni, v ponedeljek, 15. novembra, pa se spreminjajo tudi pravila za samotestiranje šolarjev in dijakov. To bo po novem obvezno, potekalo bo trikrat na teden v prostorih vzgojno-izobraževalnih zavodov. V združenju ravnateljev ob tem pričakujejo težave, je dejal predsednik združenja Gregor Pečan.

Že od tega ponedeljka, 8. novembra, dalje bo za vse učence od 6. leta starosti, dijake in študente ter zaposlene med poukom obvezna navadna kirurška maska ali maska tipa FFP2. Maske iz blaga niso več dovoljene. Več o tem najdete tukaj.

Kaj se zgodi, če učenec ne želi nositi maske?

V primerih, ko učenec nima zaščitne maske ali jo ne želi uporabljati, vzgojno-izobraževalni zavod ukrepa skladno s svojimi sprejetimi internimi predpisi. Učencu oziroma dijaku se še naprej zagotovi sodelovanje pri pouku tako, da je medosebna razdalja z drugim učencem najmanj 1,5 metra, izhaja iz okrožnice, ki jo je šolam poslalo ministrstvo.

Čez teden dni obvezno samotestiranje v šoli

Od ponedeljka, 15. novembra, pa bo skladno z najnovejšimi vladnimi ukrepi za zamejitev širjenja covida-19 samotestiranje učencev in dijakov potekalo trikrat na teden v prostorih vzgojno-izobraževalnih zavodov. Na ministrstvu za izobraževanje so sprva navedli, da bo samotestiranje še naprej prostovoljno, naknadno pa so sporočili, da bo v šolah obvezno.

V združenju ravnateljev ob tako hitrem prehodu od prostovoljnega testiranja v domačem okolju pričakujejo težave, je danes povedal predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan. Ob tem je spomnil, da so v sosednji Avstriji najprej testirali doma in nato v šolskem okolju, pri čemer testiranje ni bilo obvezno, je pa bil negativen test pogoj za vstop v šolo.

Pri nas pa gremo po njegovem mnenju še korak dlje, pri čemer sploh ni podatkov, koliko otrok se je v domačem okolju v resnici testiralo. Pri izvajanju testov v šolah je Pečan opozoril na množico staršev, ki nasprotujejo vsem ukrepom za zajezitev virusa, ne samo testiranju.

Imajo občutek, da so jih potisnili v prvo bojno linijo

“Ravnatelji imamo občutek, da so nas ponovno potisnili v prvo bojno linijo in verjetno ponovno tako, kot je bilo vse doslej, ne bomo imeli neke podpore,” je dejal. Na inšpektoratu jim dopovedujejo, naj se glede samotestiranja pogovarjajo in prepričujejo starše, “kot da smo šole bile ustanovljene za pregovarjanje državljanov”, je dodal Pečan. Stvar je še bolj nerodna, ker se je do zdaj večina ukrepov izkazala za nezakonite ali celo neustavne, je še izpostavil. V šolah so tako povsem osamljeni in brez podpore, “starši pa se potem po mili volji znašajo nad nami”, pravi.

“Nalagati takšne ukrepe brez premisleka in posvetovanja je neresno”

Predsednik združenja ravnateljev je opozoril tudi na težave, povezane s tem, da bodo morali učitelji pomagati najmlajšim pri izvedbi samotestiranj, saj “si nihče ne dela utvar, da so šest- in sedemletniki sposobni sami izvajati to testiranje”. Šolniki bodo sicer po svojih najboljših močeh izpeljali vse, kar jim je bilo naloženo, čeprav, kot je spomnil Pečar, imajo velike kadrovske težave, saj tudi učitelji zbolevajo oz. odhajajo v karanteno. “Nalagati takšne ukrepe brez premisleka, brez posvetovanja, je milo rečeno neresno,” je še ocenil.