Renko: Delta je pokazala zobe, eksponentno rast imamo že od julija

Koronavirus 27. Avg 202113:09 > 13:34 1 komentar
Delta
Profimedia

Ob pogledu na strmo rast okužb, ki nas je pripeljala že v rdečo fazo po kriterijih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni, smo se pogovarjali z Lukom Renkom iz ekipe sledilnika. Ta pravi, da je delta pokazala zobe – zaradi njenega učinkovitega širjenja število precepljenih in prebolelih preprosto ni bilo dovolj, da bi preprečili eksponentno rast okužb, ki jo imamo že od julija.

Smo že zamudili vlak za obvladanje novega vala epidemije? Luka Renko iz ekipe sledilnika, pravi, da smo zamudili predvsem pri cepljenju: “Cepivo je bila realna rešitev za bolj mirno jesen, žal je nismo izkoristili.”

Zaradi veliko bolj “učinkovitega” širjenja delta različice delna precepljenost in prebolelost preprosto nista bili dovolj. Kot se izrazi Renko, je delta pokazala zobe.

Nezadržno se bliža september in s tem jesen, kar pomeni, da se bo veliko dejavnosti premaknilo v zaprte prostore, kar seveda še poveča število stikov in širjenje, opozarja sogovornik. “Po drugi strani pa ne bo več uvoza primerov, kar je bil ključni del prirasta čez poletje.”

A hkrati lahko pričakujemo eksponentno rast, dokler ne bo začelo zmanjkovati dojemljivih za virus – necepljenih. Kot pove Renko, imamo eksponentno rast že od julija, a nas “ta začne skrbeti šele, ko pridemo do absolutno višjih številk”.

Ko pa je govor o hospitalizacijah – v bolnišnicah je danes 117 ljudi s covidom-19 – moramo vedno upoštevati, da rast “zamuja” tri tedne za potrjenimi primeri.

Zaradi spremembe starostne strukture med potrjenimi primeri, ki se zdaj pojavljajo med bistveno mlajšimi, v kombinaciji z vsemi precepljenimi in prebolevniki, se je eksponentna rast pri hospitalizacijah zamaknila.

Se je pa starostna struktura tudi “pomladila” za skoraj deset let, kar je posledica večjega virusnega bremena delte, razloži Renko. Po drugi strani pa je zaradi precepljenosti in prebolelosti manj hospitalizacij med starejšimi.

“Veliko vprašanje je tudi, ali bo to jesen zdravstvo še lahko zagotovilo enako število kapacitet kot lani. Že v tem tednu pri odpiranju novih intenzivnih oddelkov na Golniku in v SB Celje prihaja do problemov z zagotavljanjem kapacitet,” še posvari Renko.

Med 117 hospitaliziranimi kar 107 necepljenih

Danes je 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev presegla 200, kar je meja Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni pri uvrstitvi določene države na rdeči seznam. Trenutno smo na 216, v enem dnevu se je število povečalo za 17.

S 54 hospitaliziranimi prejšnji petek smo v enem tednu prišli do 117 hospitaliziranih. Med njimi je deset cepljenih in 107 necepljenih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje