Bitka za vsako intenzivno posteljo: “To je nora, nora, nora dinamika”

Koronavirus 15. Nov 202121:07 4 komentarji
Robert Carotta
N1

Že zjutraj je koordinator za zagotavljanje bolnišničnih postelj med epidemijo Robert Carotta povedal, da so razmere "skrajno napete" in da je na voljo le še 12 intenzivnih postelj. Čez dan se je zgodil "cunami", potreba po intenzivnih posteljah se je močno povečala, kadra za nego bolnikov na intenzivnih posteljah, ki so še bile na voljo, pa popoldne ni bilo v službi, saj takšnega vala niso pričakovali. Situacijo so uredili, je pa Carotta dejal, da gre trenutno za res "noro dinamiko".

Že dopoldan je koordinator za zagotavljanje bolnišničnih postelj med epidemijo Robert Carotta razmere označil za skrajno napete. Ko smo se pogovarjali, je povedal, da je v slovenskih bolnišnicah na voljo še 12 intenzivnih postelj.

Celjski specializant infektologije Federico V. Potočnik je na družbenem omrežju Twitter ob 19. uri zapisal, da je vrag vzel šalo, saj je v Sloveniji zmanjkalo intenzivnih postelj. Za pojasnila smo se obrnili na Carotto.

“Zgodil se nam je pekel, saj so bile na voljo v državi samo še štiri intenzivne postelje – ena v Mariboru, ena v Novem mestu in dve v Ljubljani,” je povedal za N1.

Sicer je imel ljubljanski klinični center na voljo 15 prostih postelj, a je bil kader, ki je potreben za oskrbo bolnikov v intenzivni negi, doma v pripravljenosti. Kot je pojasnil Carotta, niso pričakovali vala, cunamija, ki se je zgodil. “To zdaj je nora, nora, nora dinamika. In to se bo še dogajalo,” je dejal.

“Kadra pri teh obremenitvah nimaš v službi, če je tisti konec Diagnostično-terapevtske službe (DTS) prazen. Sprožili smo alarm in jih vpoklicali, zato bo z jutrišnjim dnem na voljo 15 dodatnih postelj, skupno v državi 263,” je pojasnil Carotta.

“Nihče ni ostal zunaj”

“Za vse je bilo poskrbljeno, nihče ni ostal zunaj. A če bi v tistem trenutku morali nekoga premestiti, bi zasedli še zadnjo intenzivno posteljo v Mariboru in v Ljubljani,” je dodal.

V trenutnih razmerah, ko smo šli že čez vse limite – samo v nedeljo je bilo pozitivnih več kot pol opravljenih testov – je treba imeti na voljo 20 ali 30 postelj rezerve, je še pojasnjeval sogovornik. “A ne moreš, če nimaš kadra. Če pa ti že uspe nabrati kader za te postelje, ga moraš dati tudi malo domov in ga imeti na ‘standby’, v pripravljenosti.”

“Dinamika je takšna, da je lahko čez dan mirno, potem te pa zadene tako, da komaj dviguješ telefone in urejaš, kam koga dati. Ko je treba premeščati, se pojavi problem,” je pojasnil Carotta.

V celjski bolnišnici so sicer po besedah koordinatorja za zagotavljanje bolnišničnih postelj zadnjih 14 dni najbolj obremenjeni, poleg Ljubljane in Maribora. A na cesti ni ostal nihče.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje