S silvestrovanja v Beogradu s koronavirusom, Mondial podatkov o okuženih nima

Koronavirus 05. Jan 202220:47 > 06. Jan 2022 15:30
Delite:
Praznovanje v Beogradu
Foto: Marko Djurica/REUTERS

Epidemiološka služba NIJZ je med udeleženci organiziranega potovanja na silvestrovanje v Beogradu zaznala več potrjenih primerov okužbe s koronavirusom. Presodila je, da vse osebe, ki so bile na potovanju, predstavljajo visoko tvegani kontakt. V agenciji Collegium Mondial Travel, ki je potovanje organizirala, uradnih podatkov o okužbah med njihovimi potniki še nimajo.

Med udeleženci organiziranega potovanja na silvestrovanje v Beogradu je epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) zaznala nekaj potrjenih primerov okužbe s koronavirusom.

Ugotovili so, da vse osebe, ki so bile na potovanju, predstavljajo visoko tvegani kontakt, saj so bile v stiku z okuženimi osebami. Po navedbah TV Slovenija so zaradi stika s tistimi, ki so silvestrovali v Beogradu, v karanteno na domu napotili do 500 ljudi. Vanjo niso napotili le tistih oseb, ki izpolnjujejo izjemo od karantene na domu, pojasnjujejo na NIJZ.

Na silvestrovanje v Beograd je potovalo 559 potnikov in 29 članov ekipe, so za N1 potrdili v agenciji Collegium Mondial Travel.

“Med potniki je bilo 86 odstotkov takih, ki so izpolnjevali pogoj PC, preostalih 14 odstotkov je izpolnjevalo pogoj T. Slednjega je naša ekipa preverjala tako pred odhodom ob vstopu na avtobus, kot skladno z veljavnimi ukrepi v Republiki Srbiji tudi tekom vseh aktivnosti na destinaciji,” so navedli v agenciji in dodali, da so pogoj PCT morali vsi potniki izpolnjevati tudi za vrnitev v Slovenijo.

Mondial uradnih podatkov o okuženih še nima

V agenciji Collegium Mondial Travel so za N1 povedali, da uradnih informacij o okužbah med njihovimi potniki s strani pristojnih organov še niso prejeli. “Ob pojavu neuradnih informacij na družbenih omrežjih smo včeraj, 4. januarja, preventivno vsem potnikom in članom ekipe poslali obvestilo, v katerem smo vsem svetovali preventivni hitri test in samoizolacijo,” so sporočili.

Kot pravijo, so danes s strani NIJZ prejeli prošnjo po seznamu vseh udeležencev potovanja, da bi jih lahko obveščali o morebitnih okužbah.

“Uradnih informacij o tem, koliko udeležencev izleta naj bi bilo okuženih, in del katere izmed skupin naj bi bili, s strani pristojnih organov še vedno nismo prejeli,” so pojasnili v agenciji Collegium Mondial Travel.