“Če nas nič ne preseneti, se z dobro precepljenostjo bližamo koncu pandemije”

Koronavirus 27. Sep 202110:55 > 12:49 0 komentarjev

"Če nas še kaj ne preseneti, se z dobro precepljenostjo prebivalstva bližamo koncu pandemije," je pojasnila epidemiologinja iz območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Kranju Irena Grmek Košnik o aktualnem stanju epidemije v državi. Vse, ki se še niso cepili, pa je pozvala, naj to storijo, saj je cepljenje odraslih med drugim ključno za zdravje otrok, za katere pri nas v danem trenutku strategija cepljenja še ne obstaja.

V nedeljo je bilo ob opravljenih 1.440 PCR-testih potrjenih 285 novih okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil za 0,6 odstotne točke večji kot dan prej. V primerjavi s preteklo pa so to nedeljo potrdili šest okužb manj, prav tako so opravili tudi manj testov, in sicer 266. Prejšnji konec tedna je umrlo pet ljudi. V bolnišnicah zdravijo 426 covidnih bolnikov, 108 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. O aktualnem stanju v državi je spregovorila dr. Irena Grmek Košnik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

bilanca okužb
UKOM

Slovenija v družbi držav, kjer je zaskrbljenost na najvišji ravni

Stopnja okužb se že tri tedne znižuje, na podlagi ocen pa naj bi tudi trendi sprejema okuženih na oddelke za intenzivno nego ostali stabilni, je pojasnila Grmek Košnik in dodala, da se stopnje okužb stabilizirajo v vseh starostnih skupinah.

Konec 37. tedna je splošno epidemiološko stanje v Evropski uniji vsaj delno spodbudno. Trendi, ki se nakazujejo, so počasi padajoča skupna visoka stopnja okužb in nizka, stabilna stopnja smrti. Ti trendi naj bi se po napovedih nadaljevali tudi v naslednjih dveh tednih. Tudi okužbe v najbolj prizadeti starostni skupini med 15 in 24 let se še naprej zmanjšujejo, po nedavnem poročanju pa se stabilizirajo tudi okužbe pri otrocih, mlajših od 15 let.

“Če si ogledamo 14-dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v Evropi v obdobju 36. in 37. tedna letos in potem teden kasneje, vidimo, da je Evropa rdeča. Slovenija je na zemljevidu temnordeča,” je poudarila Grmek Košnik in dodala, da več držav poroča o povečanju kazalnikov resnosti. Med petimi državami, kjer je zaskrbljenost na najvišji ravni, pa se je znašla tudi Slovenija. Slovenija tudi pri cepljenju ne sledi najboljšim državam, saj smo na repu med evropskimi državami. Najbolj kritično stanje je trenutno v Litvi, Slovenija pa ji tesno sledi.

Cepljenje odraslih ključno za zdravje otrok

Za tretji odmerek v Sloveniji še ni registriranega cepiva. So pa pristojni že avgusta poživitveni odmerek priporočili imunsko oslabelim osebam. “S tretjim odmerkom se doseže sluznična imunost, ki preprečuje prenose,” je pojasnila Grmek Košnik in dodala, da je zato cepljenje odraslih ključno za zdravje otrok.

Na podlagi opazovalne študije so prav tako ugotovili, da so nezaželeni učinki manj pogosti, v Sloveniji pa tretji odmerek priporočajo oskrbovancem domov za starejše občane, starejšim od 70 let, in ranljivim kroničnim bolnikom ter drugim, ki bi se za tretji odmerek odločili sami. Vsekakor pa priporočajo, da naj bi bil presledek med prejetim drugim in tretjim odmerkom vsaj šest mesecev.

“Virus se bo v določenem trenutku pridružil peščici človeških koronavirusov, ki povzročajo prehlad, predvsem pozimi, ko razmere pospešujejo njihov prenos,” je še ponazorila predstavnica NIJZ in dodala, da moramo v danem trenutku dosledno upoštevati ukrepe in se še cepiti, saj le tako lahko zagotovimo vzdržnost zdravstvenega sistema. “Če nas še kaj ne preseneti, se z dobro precepljenostjo prebivalstva bližamo koncu pandemije,” je zaključila Grmek Košnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!