Nova težava: nekateri prebolevniki ostali brez statusa PCT

Koronavirus 24. Sep 202118:00 > 18:22
Pogoj PCT
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Nekateri prebolevniki, ki so bili cepljeni z enim odmerkom, imajo zaradi novega vladnega odloka težave z izpolnjevanjem pogoja PCT. Gre za tiste prebolevnike, ki jim okužbe niso potrdili s PCR testom, ampak le na podlagi posvetovanja z osebnim zdravnikom.

Potrošniki morajo za obisk neživilskih trgovin, frizerskih salonov, gostiln, javnega prometa in drugih dejavnosti oziroma storitev izpolnjevati pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Ugotovili so, da ne izpolnjujejo več pogoja PCT

Na Pravno mrežo za varstvo demokracijo pa se v zadnjih dneh obračajo posamezniki, ki so ob preverjanju digitalnega covidnega potrdila oziroma QR kode na njem ugotovili, da je to neveljavno oziroma, da sami ne izpolnjujejo več pogoja PCT.

Kot pojasnjujejo, se je težava pojavila pri prebolevnikih, ki so bili cepljeni le z enim odmerkom. Ti so lahko prebolevnost skladno z odlokom, ki je veljal do 5. septembra letos, izkazovali tudi z opravljenim hitrim testom ali zdravniškim potrdilom.

Pri Pravni mreži spominjajo, da so v preteklosti testirali le tistega, ki je v gospodinjstvu zbolel prvi. Ostalih članov gospodinjstva zdravniki niso pošiljali na PCR test, zato večje število prebolevnikov tega testa nima. Skladno z novim odlokom pa jih ni mogoče več šteti za prebolevnike, saj se prebolevnost dokazuje le s PCR potrdilom, opozarjajo.

“Država posega v že pridobljene pravice posameznikov”

V Pravni mreži za varstvo demokracije menijo, da je država s tem posegla v že pridobljene pravice posameznikov za naprej. “To bi bilo opravičeno le na podlagi utemeljene strokovne podlage. Le tako je lahko zagotovljeno načelo zaupanja v pravo, ki je eno izmed načel pravne države. Kolikor nam je znano, Vlada RS v javnosti ni predstavila za tako spremembo nobenih strokovnih podlag. Tako menimo, da je Vlada RS poslabšala položaj posameznikov arbitrarno, torej brez stvarnega razloga, utemeljenega v prevladujočem interesu,” so še dodali.

Vprašanje, zakaj sprememba odloka in ali je v tem primeru prišlo do napake, smo poslali na ministrstvo za zdravje. Odgovor bomo objavili takoj, ko ga prejmemo.

Testiranje na koronavirus
BOBO

Kako in zakaj je prišlo do zapleta pri prebolevnikih

Kot pojasnjujejo v Pravni mreži za varstvo demokracije, je vladni odlok, ki je veljal do 5. septembra (v 6. točki 4. člena) določal, da je pogoj PCT izpolnjen, če osebe razpolagajo s potrdilom zdravnika, da je oseba prebolela covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev ter osebe, ki imajo navedeno potrdilo zdravnika ter so cepljene z enim odmerkom v odloku določenih cepiv.

Z odlokom, ki je stopil v veljavo 6. septembra, pa je bila ta 6. točka črtana. Prebolevnost je po navedenem odloku mogoče izkazati le z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR in z omenjenim potrdilom ter enim odmerkom cepiva.

Že drugi zaplet s prebolevniki ta teden

To pa ni prvi zaplet z veljavnostjo digitalnih covidnih potrdil oziroma pogojem PCT pri prebolevnikih ta teden. Kot smo poročali na N1, so enkrat cepljenimi prebolevniki v začetku tedna ostali brez veljavnega statusa PCT. Na ministrstvu za zdravje so nato za to težavo našli rešitev. Več o tem preberite tukaj.

Komentari

Vaš komentar