Omikron že v Evropi, WHO ga je označil za “skrb vzbujajočega”

Koronavirus 26. Nov 202108:28 > 20:28 4 komentarji
Južna Afrika: nova različica koronavirusa
Profimedia

Spet smo tu – skrbi nas nova različica koronavirusa, ki so jo potrdili v južnoafriški provinci Gauteng. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes nedavno odkrito novo različico novega koronavirusa B.1.1.529 označila za skrb vzbujajočo in jo poimenovala omikron. Prvi primer so že potrdili tudi v Evropi, in sicer v Belgiji.

Za različice novega koronavirusa, ki jih WHO označi kot skrb vzbujajoče, velja, da so bodisi bolj nalezljive bodisi povzročijo težji potek bolezni. Poleg tega pri tovrstnih različicah obstaja nevarnost, da so obstoječa cepiva in zdravila proti njim manj učinkovita.

Novo odkrita različica, ki se je doslej pojavila v več afriških državah, pa tudi v Izraelu, Hongkongu in Belgiji kot prvi evropski državi, vsebuje veliko število mutacij, izmed katerih so zlasti nekatere zaskrbljujoče, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočila WHO.

Trenutni podatki kažejo, da pri njej obstaja večje tveganje za ponovno okužbo kot pa pri drugih prav tako skrb vzbujajočih različicah, med katere denimo šteje tudi trenutno prevladujoča različica delta.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je ocenila, da je še prezgodaj, da bi lahko vedeli, ali nova različica potrebuje tudi novo cepivo.

Doslej dokazali novo različico v manj kot stotih primerih

Glede na navedbe WHO so novo različico v Južni Afriki odkrili na podlagi genetske analize, ki sega v 9. november. Vsega skupaj so jo doslej dokazali v manj kot sto primerih. Njeno veliko število mutacij bi lahko pomenilo lažjo prenosljivost, a kot poudarja WHO, bi lahko trajalo še več tednov, preden bo povsem jasno, kakšni so njihovi točni učinki.

Doslej je WHO za skrb vzbujajoče označila že štiri različice: alfo, beto, gamo in nazadnje delto, ki je zaradi svoje velike prenosljivosti bistveno prispevala k četrtemu valu pandemije covida-19.

Različica se zelo razlikuje od drugih

Profesor Tulio de Oliveira s Centra za epidemiološki odziv in inovacije v Južni Afriki je na informativnem sestanku za medije povedal, da se različica zelo razlikuje od drugih, ki so krožile do zdaj, ter da gre za “nenavadno konstelacijo mutacij”.

Različica najverjetneje prihaja od enega samega pacienta, ki ni bil zmožen premagati virusa.

Na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so za N1 povedali le, da pri nas ni bil potrjen še noben primer te različice. Tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) za zdaj v Sloveniji za zdaj še ni potrdili primera okužbe z novo različico.

V provinci Gauteng se različica hitro širi

Kot opozarja zdravstveni dopisnik BBC, veliko mutacij še ne pomeni nujno, da je to slabo. Pomembno je vedeti, kaj te mutacije počnejo.

Skrb izhaja predvsem iz tega, da je različica bistveno drugačna od izvornega virusa, ki je izbruhnil v Vuhanu na Kitajskem. To bi pomenilo, da cepiva ne bi bila tako učinkovita.

Nekatere mutacije so prepoznali že v prejšnjih različicah, recimo N501Y – ta omogoča hitrejše širjenje virusa. So tudi druge, ki protitelesom otežijo prepoznavanje virusa in potencialno oslabijo učinkovitost cepiv, in nekatere, ki so popolnoma neznane.

Provinca Gauteng
Profimedia

V zadnjih 20 mesecih nas je skrbelo že več različic. Na začetku leta je bila to beta različica, ker je bila “najboljša” pri tem, da se je izmuznila imunskemu sistemu. A na koncu je bila delta tista, ki je zavzela svet.

V Evropi že odkrili prvi primer

Prvo okužbo z novo različico so potrdili tudi v Evropi, in sicer v Belgiji, poroča njihov javni servis.

Simptomi so se pri mladi Belgijki pojavili 11 dni po tem, ko je preko Turčije odpotovala v Egipt. Na poti ni bila nikjer v bližini Južne Afrike ali katerekoli druge države v regiji. Koronavirusa sicer pred tem še ni prebolela, prav tako ni cepljena.

Nihče od njenih družinskih članov ni razvil simptomov, a belgijske zdravstvene oblasti bodo ta primer podrobno spremljale in testirale vse osebe v njenem gospodinjstvu.

77 primerov je bilo potrjenih v provinci Gauteng, štirje v Bocvani in dva v Hongkongu. Ta primera sta neposredno povezana s potnikom iz Južne Afrike.

Prepoved letov

V Združenem kraljestvu so se že odločili, da na rdeči seznam vrnejo šest držav z juga Afrike – Bocvano, Namibijo, Zimbabve, Lesoto, Svazi in Južno Afriko. Med petkom in nedeljo, ko bodo vzpostavljali hotele za karanteno, bodo leti iz teh držav popolnoma prepovedani.

Tudi države članice EU so zaradi nove različice novega koronavirusa danes dogovorile, da začasno ustavijo lete iz sedmih držav z območja južne Afrike, so potrdili pri Evropski komisiji.

Lete z juga Afrike so prav tako omejili v Izraelu, kjer so okužbo z novo različico že potrdili pri treh osebah, ki so se vrnile iz tujine. Vse tri osebe so bile cepljene in so trenutno v karanteni, je sporočilo izraelsko ministrstvo za zdravje.