Stanovalci DSO že tretji teden zaprti v sivi coni. Bomo spet zapirali domove?

Koronavirus 25. Avg 202109:00 > 10:24 1 komentar
Starostniki
simbolna fotografija (Profimedia)

Okužba s koronavirusom v enem od domov za starejše je stanovalcem prinesla stroge ukrepe: vse tvegane stike so testirali in jim odredili karanteno, ne glede na to, da so precepljeni, in ne glede na negativen izvid testa. V tako imenovani sivi coni so že več kot dva tedna. Direktorica je dejala, da so bili strogi ukrepi nujni, zato da so zajezili okužbo, saj bi bila zgolj s sledenjem priporočilom ministrstva sicer okužena že večina od 210 stanovalcev. Ukrepe naj bi odredil NIJZ, tam pa pravijo, da to ne drži povsem.

V Deos Centru starejših Notranje gorice so na začetku avgusta pri eni od stanovalk odkrili okužbo s koronavirusom. Direktorica Ana Petrič je takoj pristopila k vzpostavitvi con, kot to določajo navodila pristojnega ministrstva, našli so tvegane stike in vse v centru testirali. Okužbo so uspešno zajezili, a za ceno (začasnega) popolnega zapiranja doma in izolacije polno cepljenih stanovalcev, ki traja že več kot dva tedna. Direktorica je dejala, da so jim takšne ukrepe odredili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Tam so odgovorili, da so res odredili nekoliko bolj stroge ukrepe, kot jih določa ministrstvo, da pa med njimi zagotovo ni bilo popolnega zaprtja doma.

Od 7. avgusta v karanteni kljub precepljenosti

Svojec enega od stanovalcev nam je povedal, da je ta, kljub temu da je polno cepljen, že od 7. avgusta v tako imenovani sivi coni. To pomeni, da je v izolaciji in da nima izhoda na prosto, s tem pa ima močno omejeno možnost gibanja. Kot je pojasnil njegov svojec, gre za zdravega človeka, ki je bil tudi polno cepljen. Kljub temu je v izolaciji že več kot dva tedna. “Podpiram prizadevanja za zajezitev okužb, a zdi se mi nedopustno, da zdrave cepljene ljudi tako dolgo zadržujejo v osamitvi in da jih pustijo brez fizične aktivnosti.” Do 18. avgusta v centru tudi niso dovolili obiskov, kar je v nasprotju s priporočili, ki so jih pripravili ministrstvo za zdravje, NIJZ in področna zbornica.

Direktorica Ana Petrič se je branila: “Če ne bi takoj po ugotovljeni okužbi vzpostavili con in odredili vseh drugih ukrepov, bi imeli zdaj okuženih 210 stanovalcev centra in še kdo ve koliko zaposlenih.” Priporočila ministrstva namreč ne predvidevajo testiranja za polno cepljene, a pri njih naj bi bili cepljeni vsi stanovalci, pa so se kljub temu pojavile okužbe. Zagotovila je, da so obiski ne glede na cone dovoljeni in da so center po navodilu NIJZ zaprli samo za določen čas, dokler se ni “razjasnila epidemiološka slika”. Po naših podatkih obiski niso bili dovoljeni od 7. do 18. avgusta.

“Delamo po navodilih NIJZ”

Kot je še pojasnila Petrič, ukrepi trajajo tako dolgo zato, ker so po ugotovljeni prvi okužbi odkrili še dve. “Imeli smo eno okuženo gospo, potem smo morali poiskati vse njene stike. Ko smo jih izolirali, je na vsakih nekaj dni nekdo spet zbolel. Tudi ti so že ozdraveli, a vseeno ne vemo, ali in kdaj bo spet nekdo zbolel. Konec tedna smo tiste, ki so bili v tveganih stikih, spet testirali in bili so negativni. V četrtek bomo test ponovili, in če bodo spet negativni, bomo cone ukinili.”

Povedala je, da je v sivi coni približno 20 stanovalcev.

Direktorica je še zagotovila, da že ves čas delajo po priporočilih ministrstva in NIJZ, saj so oni dali navodilo, da “do razjasnitve stanja center zapremo in vse testiramo, tudi cepljene, saj tudi oni lahko zbolijo”. Prav tako naj bi po navodilu NIJZ čakali, da bodo stanovalci v sivi coni dvakrat negativni na testu, preden bodo izolacijo zanje ukinili.

dom za ostarele
Dom dr. Janka Benedika

Ministrstvo: Polno cepljenim ni treba v karanteno

Vprašanja o protokolih glede zajezitev okužb s koronavirusom v domovih za starejše smo naslovili tudi na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, čeprav jih določa tudi javno dostopen dokument, posodobljen julija letos. Tudi na ministrstvu so nam potrdili, da prebolevnikom in polno cepljenim ob visoko rizičnem tveganem stiku ni treba v karanteno, razen če se pri njih pojavijo simptomi bolezni.

Karanteno za stanovalca lahko predčasno ukine zdravnik, praviloma pa se po petih dneh bivanja v sivi coni opravi PCR- test. Če je ta negativen, uporabniku ni treba biti več v sivi coni.

Svojec, s katerim smo se pogovarjali, je povedal, da so stanovalce v sivi coni že večkrat testirali in izvidi so bili negativni, vendar pa je siva cona kljub temu še vedno vzpostavljena.

NIJZ: Tako strogih ukrepov nismo odredili

Na NIJZ so potrdili, da je bila njihova epidemiološka služba v stiku z omenjenim domom in da so odredili nekatere bolj stroge ukrepe, da pa zagotovo niso omejili gibanja in obiskov v celoti. Več o tem, kateri ukrepi so bili odrejeni, naj bi bilo znano danes.

Direktor NIJZ Milan Krek je zagotovil, da to ni napoved vnovične prakse popolnega zapiranja domov, čemur smo bili priča v preteklosti. “V domovih vzpostavljamo PCT-sistem, kar pomeni, da bodo na obiske lahko prihajali samo tisti, ki bodo izpolnjevali ta pogoj. Domov načeloma ne bi zapirali za obiske, razen če bo nekje izbruhnilo veliko število okužb. Vedeti pa moramo, da so v preteklosti večino okužb v domove vnesli zaposleni, ne svojci. Šibka točka domov za starejše je prav nizka precepljenost zaposlenih.”

Petrič je sicer povedala, da je v njihovem domu precepljenost med zaposlenimi približno 70-odstotna, nekaj je tudi takšnih, ki so bolezen preboleli. Po njenih besedah so stanovalci vsi cepljeni, tako da je precepljenost vseh, ki prebivajo in delajo v domu, 98-odstotna. “Vedeti moramo, da do okužbe lahko pride kljub precepljenosti. Zato smo tako previdni,” je še poudarila Petrič.

“Ponovnega zapiranja domov ne sme biti”

Pritožbo o zapiranju doma za obiske svojcev so medtem prejeli tudi v združenju za dostojno starost Srebrna nit. Avtor sicer ni zapisal, za kateri dom gre, je dejala predsednica Biserka Marolt Meden, ki je bila ob tem jasna: “Ponovnega zapiranja domov ne sme biti, tudi če nas je strah širjenja okužb.”

Na ministrstvo za zdravje so prejšnji teden poslali uradni dopis, v katerem so vprašali, kakšna so zadnja navodila glede zajezitve okužb v domovih, saj imajo informacije, da ponovno prihaja do popolnega zapiranja in s tem socialne izolacije stanovalcev. “Vsi strokovnjaki se strinjajo, da to ni dober ukrep. Okužbe se kljub izolaciji stanovalcev širijo preko zaposlenih, hkrati pa se je številnim stanovalcem zaradi prikrajšanosti socialnih stikov stanje močno poslabšalo. Vsi se strinjamo in to tudi piše v vseh navodilih, da do popolnega zapiranja domov ne sme prihajati. Zdaj pa spet slišimo, da se zaradi strahu pred širjenjem okužb prav to spet dogaja.”